Vučić izneo podatke o sukobima na KiM: Povređena 52 Srbina, troje teško, Kvinta da urazumi Kurtija

Danas je došlo do sukoba kosovske policije i KFOR-a sa Srbima koji su mirno protestovali u kojima je povređeno nekoliko desetina ljudi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS printscreen

Povodom situacije na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti.

-Sve je ovo u organizaciji Aljbina Kurtija u njegovoj želji da dođe do sukoba Srba i NATO-a, rekao je Vučić na početku obraćanja.

-Srbi na severu KiM jutros u 7 okupili su se u opštinama Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, da bi izrazili negodovanje. Srbe su sačekali vojnici KFOR-a i bodljikava žica. Gradonačelnik Leposavića je ušao u kancelarije, a policija i KFOR su štitili opštinu od Srba…

-Dva vozila ROSU ostala su okružena Srbima na kojima je srpski narod okačio srpsku zastavu i ispisao četiri slova S, ali nikakvog nasilja nije bilo. Srbi su predložili, Dragiša Milović, jedan od najuglednijih Srba sa severa otišao je na pregovore, da se specijalci i lažni gradonačelnici povuku. Komandant KFOR-a Istok je rekao da razume i da će preneti. KFOR sve uslovljava time da Srbi propuste dva vozila ROSU, na šta Srbi ne pristaje. Ovo je suva istina i tada je KFOR krenup u akciju, a Srbi su bili okruženi sa dva prstena. Počeli su da ih udaraju, a najteže povrede pretrpeo je upravo Dragiša Milović. Udarali su, tuku, Simića su pokušali da uvuku i bacaju šok bombe. Tada Srbi kreću na do zuba naoružane pripadnike KFOR-a. Pripadnik ROSU klečeći ispaljuje više hitaca u Srbe koji se povlače i pogađa u leđa Dragišu Galjaka, dva metka su ga pogodila.  U tom trenutku kreće odgovor Srba kamenicama i na sve druge načine. Na više mesta su slikani snajperi, povređeno je 52 Srba koji su zatražili pomoć, troje je teže uključujući Galjaka, ranjenog sa dva metka. Inače, Igor Simić upozorio je da je u opštinu uneta velika količina oružja… Uhapšeno je četvoro Srba, povređen je 41 pripadnik KFOR-a pre svega mađarski i italijanski pripadnici, troje teže, nadamo se da nijedan nije teže povređen. Upozoravao sam proteklih dana na ovo, niko nije želeo da čuje nažalost. Mi ćemo koliko večeras, rasporedili smo naše snage na mestima gde mislimo da je to neophodno, obići ćemo naše vojnike, nećemo dozvoliti pogrom našeg naroda. Ujutru u osam je zakazana sednica sa predstavnicima Kvinte, rekao je Vučić.

Pozvao je Srbe na KiM, zna koliko im je teško, da ne ulaze u sukob sa NATO-om, jer je to ono što Kurti najviše želi.

-Ako budu protestovali, neće se oni pomiriti sa okupacijom svojih zgrada, gradova i kuća, da to čine na miran način, kao što su i danas činili, da sede, jer kad se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru. Zapuca li albanski okupator, situacija će biti potpuno drugačija, preneo sam to svima, rekao je Vučić.

-Molim međunarodnu zajednicu da urazumi Aljbina Kurtija, ne besmislenim saopštenjima već da preduzmu mere, ako to ne učine biće za sve nas kasno. Građani treba da znaju da imaju odgovorno rukovodstvo, da ćemo da ti sve od sebe da sačuvamo mir, ali da nećemo dozvoliti pogrom ni ubijanje našeg naroda na Kosovu  i Metohiji, poručio je Vučić.

-Ovo što sam vam rekao je apsolutna istina i na to sam upozoravao. Molim zemlje Kvinte da urazume svoje čedo jer može da izazove čudo. Srbi i Srbija hoće samo mir i ništa više, zaključio je obraćanje predsednik Vučić.

U sukobima kosovske policije i KFOR-a koji su nasilno razbili mirne demonstracije Srba u Zvečanu, povređeno je na desetine ljudi.

Srbi od jutros protestuju u opštinama Leposavić, Zvečan i Zubin Potok zbog pokušaja da novoizabrani albanski gradonačelnici uđu u kancelarije opština.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar