Hoćete da letujete u Grčkoj? Evo šta vam sve treba od dokumenata i zašto je VAŽNO da uplatite JEDNU STVAR

Ukoliko ste zaboravili da kupite zeleni karton, to možete uraditi i na graničnom prelazu po nešto većim cenama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

U susret sezoni letnjih odmora u omiljenim srpskim letovalištima širom Grčke, vozače svake godine muče iste dileme oko toga da li su im za put potrebni zeleni karton i međunarodna dozvola. Na granici sa Makedonijom morate pripremiti zeleni karton, dok vam on u Grčkoj neće biti potreban.

Poslednji sporazum koji je stupio na snagu 2012. godine našim vozačima je doneo olakšice i smanjio broj zemalja koje zahtevaju polisu osiguranja od odgovornosti, odnosno zeleni karton.

Procedura dobijanja međunarodne polise je vrlo jednostavna. Od dokumentacije treba priložiti samo polisu obaveznog osiguranja i saobraćajnu dozvolu. Cena zavisi od osiguravajuće kuće ali uglavnom se kreće od 2.000-3.000 dinara.

Ukoliko ste zaboravili da kupite zeleni karton, to možete uraditi i na graničnom prelazu po nešto većim cenama.

Svi oni koji u Grčku planiraju da idu preko Severne Makedonije, treba da znaju da nije neophodno posedovati međunarodnu vozačku dozvolu, što važi i za teritoriju Grčke osim za one koji imaju probnu vozačku dozvolu.

Uplatite zdravstveno osiguranje

Oblast zdravstvenog osiguranja nije regulisana Sporazumom o socijalnom osiguranju, pa iz MUP-a podsećaju da naši građani pred putovanje u Grčku uplate privatno zdravstveno osiguranje, makar i u najmanjim iznosima.

Takođe, savet je da pred putovanje u Grčku građani iz istih razloga od matičnih filijala RZZO pribave potvrde o zdravstvenom stanju osiguranog lica radi korišćenja zdravstvene zaštite u inostranstvu u hitnim slučajevima, kako bi im eventualni troškovi bili priznati (potrebno je čuvati celokupnu dokumentaciju o lekarskoj intervenciji za postupak refundacije troškova).



Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar