Neočekivani OBRT posle izbora u Grčkoj: Micotakis pobedio ali ODBIO MANDAT, neće u KOALICIJU (VIDEO)

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Youtube

Grčki premijer, Kirijakos Micotakis, čija je stranka Nova demokratija pobedila na parlamentarnim izborima u nedelju, izjavio je danas da neće formirati koalicionu vladu i da se nada održavanju novih izbora 25. juna.

Micotakis je to rekao u razgovoru sa predsednicom Grčke, Katerinom Sakelaropulu, koja mu je formalno ponudila priliku da formira koaliciju na osnovu Ustava, preneo je Rojters.

Grčka vladajuća Nova demokratija na parlamentarnim izborima održanim u nedelju osvojila je 40,8 odsto glasova ispred levičarske Sirize koja je dobila 20,1 odsto glasova na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Prema ovim rezultatima, Nova demokratija neće moći sama da formira vladu, preneo je Rojters.

Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova predviđa da bi Nova demokratija mogla da osvoji 145 mesta u parlamentu, šest manje od apsolutne većine.

Siriza je osvojila 72 mesta, PASOK 41 mesto, Komunistička partija 26 i desničarska stranka “Grčko rešenje” 16 mesta.

Predsednica Grčke od danas će dati prvim trima strankama na izborima – Novoj demokratiji, Sirizi i socijalističkom PASOK-u – po tri dana za formiranje koalicione vlade.

Ukoliko stranke ne mogu da formiraju vladu, Sakelaropulu ce imenovati prelaznu vladu da pripremi održavanje novih izbora koji bi trebalo da budu zatim održani za oko mesec dana.

Grčki premijer i lider Nove demokratije, Kirijakos Micotakis, koji je više puta rekao da želi jaku jednopartijsku vladu, izjavio je da veruje da je dobio jasan mandat.

– Rezultati glasanja su odlučujući. Oni pokazuju da Nova demokratija ima odobrenje naroda da vlada, jaka i samostalna – rekao je sinoć Micotakis okupljenima ispred sedišta stranke u centru Atine.

Lider Siriza, bivši premijer Aleksis Cipras, čestitao je Micotakisu na pobedi, prenela je grčka agencija ANA-MNP.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar