KUDA IDE OVAJ SVET: Eksperiment nad DECOM u školama u Kini sve je iznenadio (VIDEO)

Dostupnost veštačke inteligencije, u pojedinim državama već ima značajnu ulogu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen Video Twitter

Svet se munjevitom brzinom menja. I dok smo maltene nedavno saznali za dostupnost veštačke inteligencije, u pojedinim državama već ima značajnu ulogu, i to ni manje ni više nego u obrazovnom sistemu. To su potrvrdili i brojni postovi na društvenim mrežama, a započeta i je ozbiljnija rasprava na Tviteru, kada je filantrop iz Indije objavio fotografiju na kojoj su deca iz Kine u osnovnoj školi sa trakama na glavi koje mere njihovu koncentraciju.

Naime, A.R. Rahman je podelio video na Tviteru i napisao:

“Žalim nove generacije. Da li su blagosloveni i prokleti u isto vreme? Samo će vreme da pokaže.”

Reč je o svojevrsnom nadzoru učenika uz pomoć gedžeta koji koriste AI tehnologiju, prenosi “The Wall Street Journal”.

Naime, učenici nose traku za glavu koja prati nivo njihove pažnje koja će na kraju biti pretvorena u izveštaje. Ovi izveštaji omogućavaju nastavnicima i roditeljima da razumeju mogućnosti učenja dece. Plavo svetlo na traci za glavu ukazuje na to da je učenik rasejan, a belo znači da je van mreže.

Ali to nije sve, tu su i roboti koji prate zdravlje i nivo angažovanja učenika. Osim toga, učenici nose uniforme sa čipovima koji prate njihovu lokaciju. Kamere postavljene u učionici, takođe prate koliko često učenici proveravaju svoje telefone ili zevaju tokom nastave.

Ovaj eksperiment se sprovodi uz roditeljsku dozvolu. Uprkos zabrinutosti i roditelji i nastavnici su uglavnom prihvatili uređaje, navodeći poboljšanu disciplinu i fokus među učenicima. Preko trake za glavu se prikupljaju svi podaci deteta i šalju se roditeljima učenika.

Već sada nam deluje kao da živimo u nekom naučno-fantastičnom filmu koji prikazuje daleku budućnost. Ipak, stvarnost je takva, i po svemu sudeći, upotreba najmodernije tehnologije je sve više zastupljena.

U našoj zemlji smo do nedavno proveravali mogućnosti veštačke inteligencije (AI) i razmatrali na koje sve načine deca mogu da je zloupotrebe kada je reč o učenju i školskim obavezama. Znamo da mogu (i da pišu) sastave, domaći i slično. Ipak, Kina je otišla korak dalje, što nas navodi da se zapitamo, da li to čeka i nas?

Mnogi roditelji su komentarisali ovaj video na Tviteru i složili se da je ovo na neki način narušavanje privatnosti.

“Ovo je invazija na privatnost. Želim da misli mog deteta lutaju, jer za to i jeste detinjstvo”,

“Izgleda kao prva scena u horor filmu”, “Apsolutno tužno!”, “Ovo će im ubiti kreativnost i sposobnost da nezavisno razmišljaju”, neki su od komentara.



Izvor: Blicžena

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar