Česi besni na Orbana: Mađarsku niko ne tera da bude deo EU

Turbulentni odnosi unutar Evropske unije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski kritikovao je premijera Mađarske Viktora Orbana zbog poređenja evropskih integracija sa planovima Adolfa Hitlera.

Lipavski je naveo da Mađarsku “niko ne tera” da bude deo evropske zajednice, a kritikama se pridružila i komesarka EU, Čehinja Vera Jourova, koja tvrdi da “Mađari izbegavaju da se slikaju sa njom u Briselu kako ne bi bili suočeni sa progonom kod kuće”, prenosi “Euraktiv”.

– Vizantinci, Karlo Veliki, Bizmark, Napoleon i Hitler – svi su oni, iako pod kapom različitih principa, sanjali o evropskom jedinstvu – kazao je mađarski premijer prošle nedelje.

Lipavski je poručio da “niko ne tera Mađare da budu deo ove zajednice ako se u njoj osećaju tako neprijatno”.

Jourova je ocenila da se svakom takvom izjavom urušava reputacija Mađarske, a na pitanje moderatora da li još uvek smatra da je Mađarska demokratska zemlja, odgovorila je da “veoma dugo sumnja u to”.

Naglasila je da su, “uprkos Orbanovoj retorici, neke mađarske diplomate i dalje otvorene za eventualni kompromis o pitanjima koja zahtevaju jednoglasje na nivou EU” kao što je, na primer, pitanje sankcija.Izvor: vesti online

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar