U toku proces Komonvelta: Kakva je uloga kralja Čarlsa?

Ranije je Komonvelt zahtevao odanost Kruni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/The royal family channel

Generalni guverneri i premijeri kraljevstava Komonvelta – ili dostojanstvenici poslati na njihovo mesto – ušli su u opatiju u procesiji pre početka ceremonije, prenosi CNN.

Istorija

Britansko carstvo je bilo na svom vrhuncu do kraja 19. veka. Međutim, 20. vek je video kako se prevlast zemlje raspada dok su se njene kolonije borile i stekle nezavisnost. Danas je kralj Čarls III na čelu značajno smanjene imperije, koja je vremenom prešla u „Britanski Komonvelt“.

Međutim, vlast suverena nad Britanskim Komonveltom je takođe vremenom popustila.

Ranije je Komonvelt zahtevao odanost Kruni. Ali 1949. godine, „Britanac“ je izbačen iz imena.

A danas je Komonvelt nacija udruženje suverenih država koje fokusiraju napore na trgovinu, međunarodnu saradnju, socijalna pitanja i brigu o životnoj sredini.

Položaj njegove glave nije nasledan. Kralj Čarls III izabran je za šefa od strane zemalja članica 2018.

Većina zemalja članica u ovoj asocijaciji ne priznaje britanskog monarha kao svog šefa države – Barbados je bila poslednja zemlja koja je uklonila kraljicu sa mesta šefa države, 55 godina nakon što je proglasila nezavisnost od Britanije.

Druge karipske zemlje, poput Jamajke, nagovestile su da nameravaju da učine isto.

Pored toga, dok grupa uglavnom ima nekadašnje britanske kolonije, neki članovi Komonvelta danas nikada nisu bili deo Carstva. Na primer, Ruanda i Mozambik su postali članovi 2009. i 1995. godine. Gabon i Togo su se nedavno pridružili u junu 2022.

Pored Velike Britanije, kralj Čarls je šef države u 14 zemalja Komonvelta – ili carstava – uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Pošto je Britansko carstvo praktično nestalo i Zajednica nacija u njenoj novoj eri, neki se pitaju koliko je telo još uvek relevantno, s obzirom na njegove korene u Carstvu.

Na kraju, kralj Čarls III stupa na tron u eri u kojoj uloga britanskog monarha izgleda dramatično drugačije od vremena kada je njegova majka kraljica Elizabeta II krunisana.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar