Tri KLJUČNE RAZLIKE između problematičnog i mentalno poremećenog deteta

Ponašanje može biti signal da postoji problem sa mentalnim zdravljem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ilustracija/Pixabay

Polovina svih mentalnih poremećaja počinje pre 14. godine osobe, a dve trećine pre 25. godine, kaže statistika Svetske zdravstvene organizacije.

Juče je Srbiju potreslo saznanje da nas je napustilo osmoro dece i jedan čuvar koji su bili deo škole “Vladislav Ribnikar” na Vračaru. Od tog momenta, niko ne prestaje da se pita šta se zaista dogodilo i šta je bio srž problema. Dečak K.K. (13) koji je optužen za niz ubistava izgovorio je rečenicu kako su mediji preneli, a to je objašnjenje da je delo počinio jer je “psihopata koji treba da se smiri”.

Uglavnom, svako dete ponekad postane neraspoloženo ili se ne ponaša primereno. Stručnjaci za mentalno zdravlje sastavili su spisak znakova koji pokazuju da bi vaše dete moglo imati mentalni poremećaj.

Ako primetite bilo koji od njih kod svog deteta, razmislite o traženju pomoći stručnjaka za mentalno zdravlje.

Velike promene u raspoloženju ili ličnosti deteta jedan su uobičajeni znak. Kao i česte promene raspoloženja koje ometaju njegov svakodnevni život. Ekstremna zabrinutost, strah ili tuga koji traju najmanje dve nedelje znakovi su mogućeg poremećaja mentalnog zdravlja. Roditelji bi trebalo takođe da paze i na fizičke znakove poput ubrzanog rada srca i napada panike.

Ponašanja dece koji imaju mentalne poremećaje

Ponašanje može biti signal da postoji problem sa mentalnim zdravljem. Pripazite na ekstremno nekontrolisano ponašanje, tuču ili radnje gde povređuju sebe ili druge. Često uzimanje droga ili alkohola takođe je razlog za zabrinutost.

Poteškoće s koncentracijom ili mirovanjem mogu biti znakovi ADHD – a (poremećaj pažnje) ili nekog drugog poremećaja.

Konačno, važno je potražiti pomoć ako dete pokuša da se povredi ili ubije, ili čak govori o tome. Samoubistvo je veliki rizik među decom s mentalnim poremećajima, a roditelji mogu učiniti mnogo kako bi deca bila sigurna.

Skup stručnjaka iz SAD – a za mentalno zdravlje, zabrinut je zbog broja dece koja se bore sa nedijagnostikovanim psihijatrijskim poremećajima, i formulisali su spisak od 11 jednostavnih znakova da dete može imati mentalnu bolest.

Cilj je olakšati roditeljima, učiteljima, pedijatrima i ostalima koji rade s decom da znaju kada moraju preduzeti nešto. Spisak ima za cilj da odvoji upozoravajuće znakove bolesti od tipične ćutljivosti i povremenog ometajućeg ponašanja poput prkosa, agresije i impulsivnosti.

Znakovi upozorenja za psihijatrijsku bolest često se razlikuju od ponašanja koje je problematično prema tome koliko dugo ponašanje traje, utiče li na funkcionisanje deteta ili na druge ljude.

Grupa, predvođena psihijatrom klinike Mayo Peterom Džensonom, doktorom medicine, intervjuisala je oko 6.000 porodica kako bi saznali koji su znaci mentalnih bolesti. Spisak je sastavljen na osnovu dece koja imaju dijagnostikovane psihijatrijske poremećaje.

Evo 11 znakova upozorenja na koje roditelji moraju paziti:

Osećaj tuge ili povučenosti dve ili više nedelja

Ozbiljno se pokušava povrediti ili ubiti, ili planira to da uradi

Iznenadni strah bez razloga, ponekad s ubrzanim lupanjem srca ili brzim disanjem

Učestvovao je u višestrukim tučama, koristio oružje ili silno je želeo da povredi druge

Ozbiljno ponašanje izvan kontrole koje može povrediti sebe ili druge

Ne jedu, povraćaju ili koriste laksative kako bi smršali

Intenzivne brige ili strahovi koji ometaju svakodnevne aktivnosti

Ekstremne poteškoće u koncentraciji ili mirovanju koje ih dovodi u fizičku opasnost ili uzrokuje školski neuspeh

Ponovljeno uzimanje droga ili alkohola

Ozbiljne promene raspoloženja koje uzrokuju probleme u odnosima

Drastične promene u njihovom ponašanju ili ličnosti



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar