Morbidni SKANDAL U HRVATSKOJ: Leševe poslagali po podu mrtvačnice pa ih snimali

Uprava je saopštila da je zgrožena snimkom i da čine sve da se utvrde okolnosti slučaja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock,Ilustracija

Uprava zagrebačke Kliničke bolnice Sveti duh oglasila se nakon objavljivanja užasavajućeg snimka preminulih pacijenata na podu mrtvačnice.

Jezivi snimak, na kome se vidi najmanje sedam tela položenih na pod i još najmanje četiri pokrivena čaršavom koja leže na bolničkim transportnim kolicima, zgrozio je javnost u Hrvatskoj. Snimak tela pokojnika na podu zavoda za patologiju poslao je hrvatskim medijima jedan čitalac koji tvrdi da je nastao pre dve nedelje.

Uprava je saopštila da je zgrožena snimkom i da čine sve da se utvrde okolnosti slučaja.

– Uz duboko poštovanje prema preminulima i njihovim porodicama činimo sve da ispitamo sve okolnosti ovog slučaja i sankcionišemo odgovorne – poručili su iz uprave bolnice.

Iznenadna inspekcija utvrdila je da je od ukupno 12 hladnjača za čuvanje tela preminulih devet u trenutku pregleda bilo slobodno i da su sva tela pokojnika bila u frižiderima.

– Nisu pronađena tela preminulih pacijenata ni u jednoj od dve obdukcione sale niti je obdukcija bila u toku. Indikatori na oba rashladna uređaja u mrtvačnici, koji imaju ukupan kapacitet za smeštaj 12 preminulih osoba, pokazivali su temperaturu u skladu sa propisima u trenutku uviđaja – navode iz sanitarne inspekcije.

Postupanje sa telima preminulih pacijenata propisano je pravilnikom koji je na snazi od 2014. godine.

– Propisano je da se tela stavljaju u frižider, a ako za to nema mesta stavljaju se na za to pripremljen sto umotana u čaršav. Nije dozvoljeno polaganje tela na pod mrtvačnice ili bez poštovanja – napominje uprava.

Portparolka gradske uprave Dinka Živalj potvrdila je danas da je snimak iz KB Sveti duh autentičan.

– Šef patologije kaže da ovog meseca nije bilo tela izvan hladnjača. U ovim trenucima je u bolnicu došla nenajavljena inspekcija i našli su samo tri tela. Postoji pretpostavka da je neko namerno izvadio tela iz hladnjača i to snimio – rekla je Živalj.

Dodala je da su raspadnuta tela u mrtvačnici bili stranci koji su danas prevezeni na groblje.

Načelnik Odeljenja patologije KBSD Fabijan Knežević navodi da tokom aprila nije bilo ni jednog dana da tela umrlih budu van rashladnih uređaja, a kamoli na podu.

– Uprava bolnice je danas podnela krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinioca kako bi se utvrdilo da li je neko namerno skidao mrtve pacijente sa rashladnih uređaja, a zatim snimio video – navodi se u saopštenju.

Ovo je poslednji u nizu “skandala” koji se vežu uz Sveti Duh. Podsećamo, nedavno su u čekaonici Hitnog prijema preminula dvojica pacijenata. Jednog su navodno u jutarnjim satima otkrili članovi obitelji koji su mu stigli u posetu.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar