Iranski komandosi zarobili tanker sa američkom naftom: Napad izveli iz helikoptera (VIDEO)

Iranska državna televizija objavila je snimak akcije maskiranih mornaričkih komandosa koji u Omanskom zalivu iz helikoptera iskaču na tanker koji prevozi naftu za SAD

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Photo: Printscreen

Zarobljavanje plovila “Advantage Sweet” u vlasništvu Turske u četvrtak predstavlja najnoviju zaplenu tankera od strane Irana i dolazi usred rastućih tenzija sa SAD zbog nuklearnog programa Teherana.

Iranske vlasti tvrde da je tanker zaplenjen nakon što se sudario sa iranskim brodom, međutim, nema dokaza koji bi podržali takve navode. Teheran je inače zaplenjene brodove do sada koristio kao monetu u pregovorima sa Zapadom.

Na snimku se vidi kako se komandosi pomoću užadi spuštaju na palubu tankera iz helikoptera u vazduhu. Fotografija pokazuje jednog komandosa sa podignutom pesnicom nakon što je očigledno preuzeo komandu nad brodom.

Peta flota američke mornarice saopštila je da je zaplenjeni tanker najmanje peto komercijalno plovilo koje je Teheran zauzeo u poslednje dve godine

– Neprestano maltretiranje plovila od strane Irana i uplitanje u prava plovidbe u regionalnim vodama predstavljaju pretnju pomorskoj sigurnosti i globalnoj ekonomiji – navodi se u saopštenju Pete flote.

Turska kompanija, koja je vlasnik broda, saopštila je da je tanker do luke pratila iranska mornarica na osnovu međunarodnog spora. Svih 24 člana posade broda su Indijci.

Američki zvaničnici su rekli da je brod išao ka Hjustonu pre nego što je iznenada otet u međunarodnim vodama. Peta flota američke mornarice zahteva da se brod odmah oslobodi jer je to peti komercijalni brod koji je Teheran nezakonito zauzeo u poslednje dve godine.

Prvobitno je mornarica rekla da je iranska paravojska zaplenila brod, ali je američki mornarički avion ubrzo nakon toga potvrdio da je u pitanju ipak iranska mornarica.

Ormuski moreuz je ruta kojom prolazi petina svetske nafte i ključna je za svetsku trgovinu.Izvor: Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar