MUP APELUJE NA GRAĐANE! Evo kako možete da prijavite NASILNIČKO PONAŠANJE

Otvorena je telefonska linija 0800 100 600 koja je besplatna i dostupna 24 časa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Policija
Foto: MUP Srbije

Od početka godine u Srbiji u okviru porodice i partnerskih odnosa 12 osoba je ubijeno, od toga je devet žena i tri muškarca, pokazala je dosadašnja statistika Ministrastva unutrašnjih poslova Srbije!

Poražavajuća statistika je nešto što mora da se promeni, a MUP apeluje na sve žrtve da prijave nasilnike, a oni će uraditi sve što je u njihovoj moći da ih zaštite, iako žrtve najčešće ne prijavljuju nasilje iz straha, sramote i odbacivanja okoline.

Prema statistici MUP Srbije za prva četri meseca ove godine na teritoriji Srbije iz oblasti porodičnog nasilja i partnerskih odnosa izvršeno je 1.309 krivičnih dela, podneto je 1.260 krivičnih prijava, a ukupan broj učinilaca je 1.242, od čega je 115 žena, a 1.127 muškaraca. Ukupan broj oštećenih lica je 1.467 (1.108 žena i 359 muškaraca).

– U periodu od 01.01. do 25.04.2023. godine, na teritoriji Republike Srbije iz oblasti porodičnog nasilja i partnerskih odnosa ukupno je izrečeno 9.376 hitnih mera. Od tog broja 2.926 hitnih mera Privremeno udaljenje učinioca iz stana i 6.450 hitnih mera Privremena zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj. Produžena je 6.261 hitna mera, a prekršeno 655. Ukupan broj prijavljenih događaja sa elementima nasilja u porodici je 8.570 – piše u evidenciji MUP Srbije koji se zalaže da se nasilje prijavljuje.

Nasilje u porodici je oblik diskriminacije i kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda. To nije privatna stvar već problem čitavog društva i zbog toga su državni organi, institucije i građani dužni da pružaju podršku suzbijanju takvih negativnih i kažnjivih pojava kao i saniranje posledica kroz pomoć i zaštitu žrtvama porodičnog nasilja. Imajući u vidu da je nasilje u porodici ozbiljan društveni problem dana 24.11.2016. godine usvojen je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, čija je primena počela 01.06.2017. godine. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, uređuje sprečavanje nasilja u porodici i postupanje državnih organa i ustanova u sprečavanju nasilja u porodici i pružanju zaštite i podrške žrtvama nasilja u porodici. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici je prvi preventivni zakon i uvodi policiji novi pristup u radu u smislu prevencije i reakcije policije pre izvršenja krivičnog dela ili prekršaja, kao i zaštite žrtava, dajući mogućnost žrtvama da ostanu u svom okruženju, dok nasilnom članu porodice nameće ograničenja (policija ima mogućnost da privremeno zabranjuje učiniocu nasilja da prilazi žrtvi i kontaktira je i da privremeno udalji učinica iz stana) što je osnažilo žrtve da prijave nasilje.

Za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nadležni su policijski službenici MUP-a Republike Srbije, kriminalističke policije i policije opšte nadležnosti koji su u periodu od 2017. do 2022. godine bili polaznici specijalizovane obuke kojom prilikom su stekli znanja i veštine postupanja u oblasti porodičnog nasilja.

U navedenom periodu u pet ciklusa obuke ukupno je obučeno i sertifikovano 2.581 policijski službenik za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Obuka je realizovana prema planu i programu Pravosudne akademije kako je predviđeno Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici na Kriminalističko-policijskoj akademiji.

Po prijemu informacije o događaju sa elementima nasilja u porodici ili u partnerskim odnosima, u dežurnim službama sa dužnom pažnjom i ozbiljnošću postupaju po pozivima i prijavama građana, kao i drugim saznanjima koja ukazuju na izvršeno porodično nasilje i nasilje u partnerskim odnosima, policijski službenici hitno i bez izuzetka izlaze na mesto događaja, radvajaju mogućeg učinioca od žrtve, pružaju podršku i zaštitu žrtvi i nakon utvrđivanja činjenica i prikupljanja informacija o događaju nasilja u porodici, dužni su da odmah obaveste nadležnog policijskog službenika.

Najčešći oblik prijavljenog nasilja je psihičko nasilje, fizičko nasilje a zatim ekonomsko i seksualno nasilje. Najčešće mesto gde se prijavljuju događaji u okviru porodičnih odnosa je porodična kuća i stan. Nasilje se najčešće dešava u vremenskom periodu od 12.00-24.00 časova. Najčešće sredstvo izvršenja najtežih krivičnih dela u okviru porodice su nož, vatreno oružje i fizička snaga.

Najčešći razlozi zbog čega žrtve ne prijavljuju nasilje u porodici su strah od osobe koja vrši nasilje, stid i sramota zbog nasilja kome su izložene, nemaju gde da odu, strah od osude i odbacivanje od strane porodice i okoline, materijalna zavisnost od drugih, strah šta če biti sa njima nakon prijavljivanja nasilnika, plaše se da če im biti oduzeta deca i nepoverenje u rad dršavnih institucija i organa.

U Operativnom centru MUP-a Republike Srbije otvorena je telefonska linija 0800 100 600 koja je besplatna i dostupna 24 časa, na koji se prijavljuju događaji nasilja u porodici na nivou cele Republike Srbije, kao i na telefon 192.

Nasilje se može prijaviti lično u prostorijama institucije, telefonom, pismeno, putem pošte ili putem mejla. Prilikom prijavljivanja nasilja, prijavilac može ostati anoniman i u svakom slučaju prijava će biti razmatrana. Ovo Ministarstvo sprovodi niz preventivnih aktivnosti iz ove oblasti kroz različite kampanje, koje se realizuju tokom globalne, svetske kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

U toku sprovođenja kampanje „16 dana aktivizma“ u 2022. godini Ministartvo unutrašnjih poslova aktivno je učestvovalo u snimanju i promociji spota koji je imao za cilj podizanje svesti i promociju broja za prijavu nasilja u porodici 0800/100-600. Nultu toleranciju na nasilje nad ženama i nasilje nad osetljivim kategorijama teško je postići ali ovo ministarstvo u svom radu teži ka tome i nastaviće da se ozbiljno suprostavlja svakom obliku nasilja.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar