Zaštitnik građana apeluje da ova kategorija građana bude izuzeta od zabrane kretanja

Restriktivne mere usvojene širom sveta u cilju borbe protiv pandemije Covid 19 povećavaju rizik od intenziviranja nasilja u porodici

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić inicijativu za izmenu Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja, tako da se zabrana kretanja ne odnosi na žrtve nasilja u porodici, koje napuštaju stanove, prostorije i objekte za stanovanje kako bi se zaštitile od nasilja.

Kako je saopšsteno, ovakav stav Zaštitnika građana zasnovan je na iskustvu u radu i saznanju do kojih je došao u periodu vanrednog stanja, a što je sadržano i u saopštenju Specijalne izvestiteljke Ujedinjenih nacija za nasilje nad ženama od 27. marta 2020. godine.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

U saopštenju specijalne izvestiteljke UN se posebno naglašava da restriktivne mere usvojene širom sveta u cilju borbe protiv pandemije Covid 19 povećavaju rizik od intenziviranja nasilja u porodici, naročito u slučajevima ograničenja slobode kretanja.

Zaštitnik građana smatra i da je neophodno da nadležni organi u punoj meri primenjuju Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, a da žrtvama budu dostupne Sigurne kuće ili drugi vidovi alternativnog smeštaja, kao i druge mere pomoći i podrške i u vreme vanrednog stanja.

Naučnici predviđaju kada će svet izaći iz pandemije i upozoravaju – DRUGI TALAS je moguć



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar