Prva menstruacija kod devojčica: Uloga mame je od ključnog značaja, dve stvari nemojte da radite

Objasnite detetu šta znači ciklus

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Odgajanje devojčice nije uvek lako, a najveći izazovi dolaze sa pubertetom. Važno je da znate da se nosite sa promenama i da svojim devojčicama pružite podršku i razumevanje kako bi i se između vas stvorilo poverenje, što je veoma važno za tinejdžerske godine.

Pubertet je nešto kroz šta prolaze i dečaci i devojčice, ali na drugačiji način. Dečaci se suočavaju sa promenom glasa i rastom, a devojčice sa hormonalnim promenama i prvom menstruacijom.

Menstruacija može da bude neprijatna za devojčice. Mnoge se uplaše kada je prvi put ugledaju, ali ni mamama nije svejedno jer treba da im na pravi način pomognu da prebrode ovu veliku promenu koja se dešava u njihovom telu.

Mame se unapred spremaju za taj dan, ali postoji nekoliko stvari koje ne bi trebalo da rade. Ove stvari vam se mogu desiti u najboljim namerama, ali je važno da budete svesni štete koju može da napravi.

Ne dramite

Iako je ovo velika promena u životu vašeg deteta, ne treba da budete paničari. Važno je da u trenutku kada vidite da je devojčica dobila prvu menstruaciju, ostanete smireni i nemate nikakvu ekstremnu reakciju. Ostanite sabrani jer je to najbolji način da i vaša ćerka shvati da je u pitanju samo normalan deo života.

Foto: Shutterstock

Nemojte da se bojite

Sada nije vreme da budete skromni i stidljivi sa svojom ćerkom, potrebna joj je vaša pomoć. Pokažite joj kakve opcije ima, podučite je kako se koriste ulošci i budite praktični kako bi vas bolje razumela. Obrazovanje je veoma bitno kako bi vaša devojka shvatila šta treba da radi i kako da shvati da je menstruacija normalna i da nema potrebe da joj bude neprijatno zbog toga.

Nema laži

Sada nije vreme za bele laži kako bi vam bilo udobnije. Sada je vreme da govorite samo istinu. Objasnite joj šta se dešava sa njenim telom i zbog čega. Recite joj zbog čega će joj menstrualni ciklus značiti u budućnosti i kako ona to može da iskoristi da bi pratila svoje zdravlje.



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar