Šta usta bebe govore o njenom zdravlju? Ako primetite da joj se stvara plik, posetite lekara (VIDEO)

Da li vaša beba otežano sisa?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Odbijanje dojenja ili otežano sisanje može da ukaže na faze u razvoju, ali ovo takođe može da bude znak da vaša beba ima problem sa podjezičnom resicom. Frenulum, odnosno resica ispod jezika kojom je jezik povezan za dno usta, kod nekih beba može biti skraćen što dovodi do problema već u prvim danima. Beba u tom slučaju otežano sisa, teško guta.

Ovako skraćena resica sprečava bebu da podigne jezik, što najbolje može da se primeti dok plače. Najočigledniji znak je da otežano sisa, zbog čega je razdražljiva i nervozna. Jezik sa skraćenom resicom ispod ima srcolik završetak, a ne špicast, što možete videti kada se beba isplazi, odnosno kada pokuša da izbaci jezik van usta.

Pogledajte snimak:

Frenulom može da utiče i na mame, samim tim što beba otežano sisa, stvaraju se regade na bradavicama, ali može da dovede do pojave mastitisa. Još jedna promena na koju pedijatri upozoravaju su plikovi u ustima. Doktorka Džidži Tadros, stručnjak za jezik beba, na snimku je pokazala kako ti plikovi izgledaju.Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar