Više nikada nećete leći a da je ne uklonite: Tri problema mogu da nastanu ako ne skidate šminku s lica

Skinite je svako veče pred spavanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ponekad je teško verno slediti ovaj savet, posebno ako ste veoma umorni ili nemate energije posle napornog dana, ali je neophodno ako želite da vam koža bude čista i blistava.

Ipak, svima nam se, bar jednom u životu, desilo da zaspimo našminkani, ili da to namerno zanemarimo, misleći da se ništa neće desiti ako sledećeg jutra isperemo šminku. Problem je u tome što, nažalost, spavanje sa šminkom, pogotovo ako se često dešava može imati neželjene posledice na kožu lica. Isto se dešava i sa (nepotpunim) skidanjem šminke vlažnim maramicama, a ne specijalnim proizvodima za čišćenje ili, još bolje, dvostrukim čišćenjem.

Vaše trepavice pate, a oči postaju iritirane

Efekat broj 1 koji, u stvari, možete odmah da vidite, su razne iritacije u predelu oko očiju, kao i slabije trepavice. Tačnije, ako ne operete dobro oči od olovaka i senki, moguće je da vam proizvodi uđu u oči dok spavate i iritirati ih, uzrokujući crvenilo, a možda čak i infekciju i otok očnih kapaka.

Osim toga, ako maskaru ne uklonite dobro, rizikujete da izazovete iritaciju i kapaka i samih trepavica, što može dovesti do blefaritisa, infekcija, pa čak i slabih trepavica. Maskara ih učvršćuje, zbog čega se trepavice uvijaju (logično) kako bi dobile željeni efekat. Ali to znači da su tvrde trepavice sklonije pucanju i oštećenju tokom spavanja.

Foto: Shutterstock

Akne na licu

Više puta smo rekli koliko je važno pažljivo očistiti lice svako veče pre spavanja, bilo da se šminkate ili ne. Ako se ne pridržavate gore navedenog pravila, vrlo je verovatno da će svi ostaci šminke i prljavštine/bakterije koji su se nakupili na površini lica tokom dana ostati na koži, začepljujući pore, što postepeno izaziva bubuljice.

Tup izgled, gubitak sjaja

Lice koje ima ostatke šminke i nije temeljno očišćeno, logično je da neće izgledati savršeno blistavo i hidrirano, kako želimo da bude. Često i temeljno čišćenje uklanja, između ostalog, mrtve ćelije sa površine kože, čineći je glatkom i sjajnijom.

Naravno, ne možemo reći da će vam se sve gore navedeno desiti ako jednom zaboravite da uklonite šminku, samo ako je to ponašanje koje vam je postalo navika, dobro je razmisliti o tome.Izvor: Objektiv.rs, magazin.novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar