Povećavaju RIZIK od bolesti srca: Kardiolog otkriva pet namirnica koje ni u ludilu ne jede

Ovo su zdrave zamene

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Za sprečavanje kardiovaskularnih bolesti veoma je važna izbalansirana ishrana. Dakle, ne preterivati sa slatkišima, prezačinjenom i masnom hranom, grickalicama. Kako je zdrav jelovnik od presudnog značaja za odlično zdravlje, Kardiološkinja Harmoni Rejnolds otkrila je koji pet namirnica gotovo nikako ne konzumira, jer nisu dobre za srce.

– Potrebno nam je puno bolje sprovedenih istraživanja o ishrani. Mnoge preporuke koje dajemo temelje se na ograničenim dokazima, što pacijentima ostavlja utisak da se često predomišljamo. Moram da priznam da mi je i samoj teško da odredim ishranu pacijentu – objašnjava.

Šta gotovo nikad ne konzumira?

Margarin i kokosovo ulje

Mnoge dosadašnje studije pokazale su da je konzumacija margarina i kokosovog ulja povećala rizik smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, kardiološkinja ističe da joj nije jasno zašto, jer oni ne predstavljaju rizik kada je holesterol u pitanju. Kao alternativu predlaže maslac i maslinovo ulje.

– Posledice preterivanja sa konzumacijom kokosovog ulja videla sam kod vlastitih pacijenata čiji je LDL holesterol rastao kad su u ishranu uveli namirnice koja sadrže ovo ulje – objasnila je doktorka.

Čips

Čip je veoma loša po zdravlje, a vrlo zarazna i ukusna grickalica, zato je najbolje da je uopšte nemate kod kuće.

 Sa njim jednostavno ne možete da se kontrolišete, pa ga je bolje uopšte ne kupovati. Poznajem sebe i znam da ni u najboljoj nameri ne mogu da pojedem nekoliko komada čipsa, a ostatak kese da ostavim za kasnije. Jedem odmah, dok ga ne pojedem, što je svakako loše po srce – rekla je dr Rejnolds.

Prerađeni deserti

Doktorka ističe da bi trebalo biti veoma oprezan kada je unos omiljenih poslastica prepunih šećera u pitanju.

Foto: Shutterstock

– Umesto prerađenih poslastica, radije pojedite voće, jogurt, tamnu čokoladu ili orašaste plodove. Oni su mnogo zdraviji slatkiši, a jednako ukusni. Bez obzira na to, pripazite na umerenost, kako bisze smanjili moguće zdravstvene rizike – rekla je kardiološkinja.

Slanina

Priznaje da ovom specijalitetu najteže može da odoli, zato je jede svega nekoliko puta godišnje.

– Ne znam tačno koja je sigurna količina, ali slanina je hrana u kojoj uživam. Ipak, jedem je tek nekoliko puta godišnje u posebnim prilikama. Mislim da ljudima pomaže da znaju da su ljudi koji daju savete o ishrani i zdravlju takođe ljudi. Pacijenti ne mogu da budu savršeni u pridržavanju dijete. Važno je prepoznati da postoje trenuci kada želite poslasticu i nije produktivno reći da nikad neću jesti hranu u kojoj uživam. Bolje je da takvu hranu barem pokušate da jedete manje i izbegavate bilo kakvo preterivanje – zaključila je dr Rejnolds.



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar