Kako teče POTRAGA za mladićima nestalim na Dunavu: “Pregledali smo čak i kese za đubre”

Igor Jončić tvrdi da, postoji verovatnoća da, ako nešto ispliva, to bude pronađeno sada

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs, Shutterstock, Ilustracija

Potraga za mladićima koji su nestali kada im se na Dunavu prevrnuo čamac traje skoro pune tri nedelje.

Za njima se traga sa vode, kopna i iz vazduha, a učestuju policija, organizacije civilne zaštite i građani. Šira potraga je tokom prethodnih dana bila pauzirana zbog loših vremenskih uslova, ali su helikopterske jedinice i rečna policija sve vreme ostale na terenu.

Član Načelništva Mreže za opasnost Srbije Igor Jončić kaže da još nije pronađen neki ključan trag, ali da njegova ekipa redovno pregleda i fotografiše stvari pronađene u reci, a potom fotografije šalje porodici na identifikaciju.

– Šira potraga je pauzirana zbog vremenskih uslova. Rečna policija izlazi u potragu, a oni koji izlaze volonterski i nemaju adekvatnu opremu, pauziraju. Mi nismo izlazili u utorak jer je vreme bilo pakleno, po celom gradu su bili sudari, a na vodi može da bude samo gore zbog oluje. Nije mogao da se vidi prst pred okom. Za nedelju je najavljena velika udružena pretraga, mada nisam siguran da će uspeti da se realizuje jer je za nedelju najavljeno jako loše vreme – kaže Jončić.

Kako kaže, potraga izgleda tako što se podele u dve ekipe, s obzirom na to da u konkretnom slučaju ne rade paralelno kopnenu potragu sa vode jer je veliki deo močvarni.

– Potraga se radi sa čamca, idemo tik uz obalu i koristimo optičke uređaje, a u slučaju da nešto uočimo, prilazimo obali. Sve proveravamo, slikamo i fotografije šaljemo u štab. Oni kontaktiraju porodicu i porodica gleda slike i javlja ako je nešto od stvari pripadalo nekom od momaka ili je bilo na čamcu. Pronađena je gomila nekih stvari, ali ništa od toga nije pripadalo njima. Išli smo do toga da smo pregledali džakove sa đubretom jer su oni nosili džak sa đubretom koje su pokupili, da vrate nazad, da ga bace. Obraća se pažnja na svaki detalj zato što taj detalj može da ukaže na duge tragove, u koliko su skoncentrisani na jednom mestu. Tragovi mogu da ukažu na to da li je na tom mestu možda bio čamac ili da se tu nešto desilo. Taj čamac je imao i neke kasete, ne mora sve da ispliva u istom trenutku – objašnjava.

Kako dodaje, kobne večeri duvala je jaka košava i talasi su bile veoma visoki, te postoji verovatnoća da, ako nešto ispliva, to bude pronađeno sada.

– I Periš je pronađen na obali u Višnjičkoj banji, kao što smo sve vreme pričali. Govorili su da će telo da bude odneseno ko zna koliko kilometara dalje, ali mi smo sve to isključivali i govorili smo da će telo da bude pronađeno u krugu od par kilometara, u široj zoni nestanka. Tako je i bilo. Jedino što nismo znali da li je neki brod prošao. Brod ako pređe preko tela, od tog posla više nema ništa. Sada, prema praćenju brodova, pokušavamo da vidimo koliko je brodova to veče ili tokom sutrašnjeg dana prošlo tom rutom. Dešava se i tako nešto, scenariji su razni – kaže Jončić.

Porodice, kako kaže, ne odustaju od potrage, a oni daju sve od sebe da im pomognu.

– Ni mi nećemo odustati, radićemo selektivnu pretragu na osnovu plana koji imamo. Odradili smo jedan deo, pretragu od Bele stene, prošli smo Vunču i Ritopek i stigli smo do Ivanovačke ade. Pregledali smo prvo jednu, pa drugu stranu. Nismo uspeli ništa da pronađemo. Sledeća stavka je da odatle idemo do Gročanske ade, a možda odatle nastavimo ka Smederevu – dodaje.

Gročanska ada je,kako kaže, dosta interesantna jer se na njoj zadržavaju razni predmeti zbog toga što su struje jake, dosta je pošumljeno i u pitanju je polumočvarni predeo.

– Ako tu nešto dođe blizu obale, vrlo brzo može da se zakači za nešto. Tu je, na primer, pronađen Uroš Radosavljević, a nestao je u Vinči. Voda može da odnese telo nekoliko kilometara dalje – zaključuje Jončić.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar