Borelj se oglasio o pregovorima u Ohridu: Kurtiju se neće svideti izjava zvaničnika EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost je rekao novinarima da je to celina koja mora da se sprovodi kao takva na holistički način

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da je svaki pokušaj da se dovede u pitanje dogovor Beograda i Prištine iz Ohrida uzaludan, da on mora da se sprovede i da nema mesta za biranje.

On je uoči početka dvodnevnog samita EU rekao novinarima da je to celina koja mora da se sprovodi kao takva na holistički način i da će EU pomno pratiti ko ga sprovodi, a ko ne.

– Ja bih im savetovao da ne pokazuju ni na koga, već da rade svoj posao – rekao je on.

On je dodao da će na samitu govoriti o Ukrajini, o Ohridskom sporazumu i o tome kako bi EU mogla bolje da se angažuje sa Globalnim Jugom.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ohridu izvojevao veliku pobedu za Srbiju, što je svojom izjavom potvrdio i Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije, koji je objasnio da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pristao da formira Zajednicu srpskih opština.

Borelj je posle sastanka u Ohridu rekao da je tzv. Kosovo prihvatilo da odmah krene u proces uspostavljanja garancija i odgovarajućeg nivoa samouprave za Srbe na Kosovu.

– Za član 7 – Kosovo je pristalo da počne odmah, a kada kažem odmah, mislim odmah, pregovori za uspostavljanje aranžmana i priprema za obezbeđivanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice – rekao je. Više o tome u POSEBNOJ VESTI.



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar