Piksi pred kvalifikacije za EURO 24: Dugujem naciji izvinjenje, svaki meč će nam biti kao finale! (VIDEO)

Uz Objektiv možete da ispratite šta sve selektor Srbije ima da kaže pred početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Uoči prve “prave” akcije posle Svetskog prvenstva, ne računajući put u Ameriku, selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi će tačno u podne u Kući fudbala u Staroj Pazovi izaći pred novinare da najavi susrete sa Litvanijom u petak i Crnom Gorom u ponedeljak u Podgorici.

Dojučerašnji reprezentativni golman Marko Dmitrović više neće braniti za nacionalni tim.

– Marko Dmitrović me je obavestio da više neće braniti za reprezentaciju, jer želi da se posveti klupskim obavezama. Ja mu se zahvaljujem za sve što je uradio za nacionalni tim za sve ove godine. Dve godine smo sarađivali, sve je bilo odlično – rekao je između ostalog Stojković na početku konferencije za medije.

Nema Lazovića, Babića, Maksimovića… Selektor se nasmejao na prvo pitanje!

– Ispada da vas više interesuju onih igrači koje nema, a ne kojih ima. Ima ih još, pa nikom ništa. Nalazimo se pred početkom novog ciklusa i odmah da kažem da je naš cilj prioritet da se plasiramo na Evropsko prvenstvo i učinićemo sve da dođemo do željenog cilja. Što se tiče kompozicije tima, mislim da je ovo bila grupa igrača koja je najpotrebija protiv Litvanije i Crne Gore. individualno, da pričam koga nema, otišli bismo daleko. To je moja odluka i stojim iza nje. Ima razloga i znate sami da sam otvoren i da sam korektan”, rekao je Piksi i dodao da tu “nema ljutnje”.

O rezultatu u Kataru:

– Dugujem izvinjenje naciji zbog očekivanja koja su bila prenaglašena i dugujem izvinjenje svima koji su bili u Dohi i uz nas. Pružali su nam podršku, ali smo razočarali. Ove kvalifikacije za EP bi trebalo da povrate ponovo ugled i reputaciju koju smo stvarali dve godine. Smatram da moramo da budemo spremni na to da će svaka utakmica u kvalifikacijama predstavljati finale i na to ćemo gledati.

O izboru Džajića za predsednika FSS:

– Kao što znate, ja se nisam bavio izborima u FSS i to nije moj posao. Ko god da hoće da me uvuče u to… Znate šta je moj deo posla i fokusiran sam na to. Bio sam na toj Skupštini poštujući FSS i mislim da je bilo lepo naći se na tom događaju. Mislim da je dobro da se stvorilo rukovodstvo i da ćemo imati stabilnu situaciju da se zna ko je predsednik, generalni sekretar, direktor… Što se tiče mog odnosa sa Džajićem, tu nema problema, bar sa moje strane, nikad nismo bili u svađi, ali nismo bili u komunikaciji. Možete nekog da ne vidite deset godina i da imate dobar odnos. Mislim da ćemo imati dobar odnos i dobru podršku, što je važno – rekao je Piksi.

O Mitroviću i Lučiću:

– Što se tiče Stefana Mitrovića iz Crvene zvezde i Vladimira Lučića, odlučili su da posle mog razgovora sa Stevanovićem igraju za mladu reprezentaciju – rekao je Piksi i zahvalio se fudbalerima koji su bili na okupljanju Srbije za meč sa SAD u januaru.

Zašto nema golmana Vladana Kovačevića iz Rakova?

– Planirali smo poziv golmanu Kovačeviću i nismo hteli da rizikujemo. Biće pozvan čim to bude rešeno.

O očekivanju od kvalifikacija za EURO:

– Nismo bili 24 godine na EP i treba da srušimo tu granicu. Zdravstveni bilten igrača je sasvim u redu i probaćemo da napravimo prvi korak i da idemo na sledeći meč. Znamo gde smo grešili i šta treba da popravimo, pretpostavljam da to svi znaju, a to je da defanzivna slika bude drugačija i odgovornija, ali kada govorimo o defanzivi ne možemo da gledamo individualno, nego samo timski. Jedan tim u modernom fudbalu se ogleda u svim zadacima – rekao je selektor i dodao.

– Nismo se još kvalifikovali na Evropsko prvenstvo, svi smo u istom šeširu i po meni je to teška grupa i neću da dozvolim da se kaže da je to laka grupa, nema lake grupe i protivnika. Za mene je ovo najteža grupa i samo sa tim pristupom možemo da se nadamo nekom uspehu. Bude li iko pomislio da je utakmica sa Litvanijom laka, taj je u velikom problemu – naglasio je selektor uoči okupljanja reprezentacija i dodao da će održati važan sastanak sa ekipom ove večeri posle treninga.

O Samardžiću:

– Ima dosta mladih igrača, Samardžić je mlad i dobro je što se došlo do toga i uspeli smo da rešimo taj problem i da ga ubedimo da ispred Nemačke izabere Srbiju. Svojim igrama treba da opravda očekivanja, ali hajde da od njega ne očekujemo previše. Vreme će pokazati. Drago mi je što su ti igrači zasluženo tu, ali bi spisak bio preko 30, a to je što se mene tiče glupo. Mnogo sam zadovoljan da sam video na delu dobrog igrača iz naše lige koji su odazvali pozivu da igraju protiv SAD, iako nisu morali, što poštujem – rekao je Piksi.

O izostanku Nemanje Maksimovića:

– Maksimović iz Hetafea nije tu, a ima moje poverenje. Dokazan je fudbaler i nema šta da mi se dokazuje, ali to ne znači da neće biti na sledećem spisku i to zna i sam – rekao je selektor Srbije.

O Bajčetiću i tome što će igrati za Španiju:

– Bajčetić, sve ovo što se dešavalo oko njega, sve je prebrzo došlo za klinca od 18 godina… To je talenat, puno obećava, znate celu istoriju, rođen je u Španiji. Obavio sam razgovor i sa njim i ono što je važno je da nije spreman da igra ni za Španiju ni Srbiju, to je moje lično mišljenje. To je prebrzo došlo na njegova leđa, a sad se i povredio i šteta što neće igrati do kraja sezone. Nećemo se predati, ali nećemo ubeđivati i vršiti pritisak – rekao je Piksi.

Poruka navijačima:

– Podrška je uvek rado viđen gost i potrebna je, znam da su razočarani navijači, pred nama su novi izazovi i ove kvalifikacije su mnogo važne za nas. Moramo da radimo, trčimo da se borimo, pobeđujemo i to je jedini lek da biste imali podršku i morate ljude da učinite zadovoljnim. Igrači su pokazali da daju sve za Srbiju, igrali su i pod injekcijama u Kataru i pokazali su privrženost reprezentaciji.

Da li će meč sa Crnom Gorom biti “više od igre”?

– Kako ko uzima i kako ko želi da vidi… Mi ćemo tu utakmicu gledati na sportski način i to je samo još jedna utakmica u nizu koja nas čeka u kvalifikacijama i tu se priča završava. Kako je ko gleda, ne znam… Igraju 22 igrača na terenu i to je sigurno, a to je ono što mene zanima. Zabranjeno je da se priča o Crnoj Gori, samo o Litvaniji – naglasio je Piksi.

Šta bi trebalo da se promeni posle Katara?

– Bio sam razočaran kao i svi, što je normalno, ne mogu da se smejem i da mi je sve lepo kad nismo ispunili cilj. Opet, nisam video nikakvu tragediju i u sportu ne postoji tragedija i treba vam sreća. Nismo je imali, dok je nekima drugima bila dobar drug. To je razočaranje i potrebna nam je analiza kako smo otišli u Bahrein, šta je bilo u Dohi… Sve smo to prošli i napravljen je izveštaj. Odgovoran sam čovek i nema potreba da se bilo ko krije i da tog povratka sam izašao pred vas. Neko je onda spomenuo da sam napao Pešića, a to nije bilo na njegovu adresu… Došao sam u Beograd i ja sam najodgovorniji i zato sam odradio podroban izveštaj o svemu do poslednjeg dana Pričalo se i da nisam dao izveštaj, a da li neko misli da to treba da nosim novinarima, mislim da ne. Moja odgovornost kada je reprezentacija u pitanju je samo moja. Ja odlučujem o spisku i ko će da igra, ko će da bude zamenjen, tako da ćete to na kraju da pitate mene.

– Imam strahovitu želju da odemo u tu Nemačku. Mislim da imamo kvalitet, ali ići ćemo korak po korak. To je ono što mogu da kažem. Družićemo se ovih dana, pa šta vam nije jasno, pitajte me slobodno. Evo, može još jedno pitanje.

– Rajko, hoćeš li ti? – upitao je Milan Vuković, portparol FSS.

– Jaooo, nemoj molim te – nasmejao se Piksi.

Golman Đorđe Petrović nije ni spomenut, konstatovao je novinar nekolicine medija sa teritorije Kosova i Metohije Rajko Delibašić.

– Oooo, odlično pitanje, i on i Rosić su pokazali tamo u Americi da su odlični. Kapa dole, Dmitrović je u pravu da imamo plejadu odličnih mladih golmana i to je nešto što je tačno.Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar