Kako gojaznost utiče na zdravlje? Ako imate VIŠAK kilograma, OVE stvari morate da znate

Gojaznost dovodi do niza problema

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Deyan Georgiev / Panthermedia / Profimedia

Sve preko 10 odsto od idealne telesne težine vodi se kao gojaznost, a ovo stanje utiče na pojavu bolesti srca i krvnih sudova, pad imunog sistema, sklonosti ka infekcijama, na probleme sa organima za varenje, otežano disanje, kod žena dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa i steriliteta.

Ako imate višak kilograma, verovatno ste vremenom zakačili neku od ovih boljki koje otežavaju svakodnevno funkcionisanje, a svakako će se pojačati i muke sa zglobovima i kostima.

Da biste izbegli navedene komplikacije, neophodno je da započnete sa lečenjem ove hronične, ali ipak izlečive bolesti. Tim psihologa, endokrinologa, dijetologa i kardiologa objasniće vam šta je najbolje za vas, a evo šta savetuju ortopedi…

Kako godine ZAISTA utiču na PLODNOST KOD ŽENA: Kolike su šanse da ćete zatrudneti sa 25, a kolike sa 35 godina?

ŠEST tipova GOJAZNOSTI: Pogledajte kojoj grupi pripadate i kako da rešite problem

Pridržavajte se jednostavnog pravila “80/20” i sprečite prejedanje: Možete povećati i šanse da doživite duboku starost

Gojazne osobe imaju povećan rizik od nastanka preloma, što je posledica izmenjenog kvaliteta kostiju, veće nestabilnosti i veće sile udarca prilikom pada. Debljina je najčešće udružena sa povećanim rizikom od nastanka preloma nadlaktice, zgloba ramena, natkolenice i skočnog zgloba.

Moguća su i iščašenja i prelom kukova. Izmerite struk, ako je njegov obim preko 105 cm, imate 55 odsto veći rizik za prelom kuka u odnosu na osobe sa obimom struka do 80 cm. Kilogrami u abdominalnoj regiji stimulišu resorpciju kosti, pa postajete skloni padovima i mehaničkim povredama kuka.

Foto: Profimedia/Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Kliničku sliku gojaznosti karakterišu i kalcifikacijske promene na krvnim sudovima i mekim tkivima oko kostiju i zglobova, kao i mišićna slabost. Ako dovedete težinu u normalu, sprečićete ove promene i slabljenje veza između kolagenih vlakana, koja omogućavaju lakše funkcionisanje.

Usled velike težine, promene na kostima i zglobovima ne mogu da prođu bez jakih bolova. Slabljenjem ćete izbeći gutanje ogromnih količina lekova i odlazak kod fizioterapeuta.

Gojaznost često prate dijabetes, sekundarni hiperparatireoidizam – bubreg tad slabi i usporeno izlučuje fosfate, što dovodi do smanjenja nivoa kalcijuma i manjka vitamina D.

Sve to utiče na oštećenje mišića i zglobne hrskavice, pa će biti neophodno da uzimate i suplemente po preporuci lekara, umesto da mršavljenjem umanjite rizik od obolevanja, sačuvate i zdravlje i novac.



Izvor: Objektiv.rs, magazin.novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar