“Deci Albanaca biće potrebni PASOŠI za posetu Visokim Dečanima”: Zemaj oštro kritikovao Kurtija

Nizale su se optužbe opozicije na račun premijera lažne države

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Arthur Nicholas Orchard / AFP / Profimedia

Nakon višesatne sednice skupštine u Prištini o evropskom predlogu, koja je prekinuta na zahtev premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija oko 16.00 časova, diskusija je nastavljena kasno sinoć, i to u istom tonu.

Nizale su se optužbe opozicije na račun Kurtija i to ponovo najviše zbog sedme tačke predloga koja govori o pravima SPC i samoupravljanju za srpsku zajednicu.

“Kurti je odustao od šest uslova za formiranje ZSO“, „vratio je Srbiju na Kosovo“, „deci Albanaca trebaće pasoši kako bi posetili Visoke Dečane“ – poruke su predstavnika opozicionih stranaka.

Nadovezujući se kritikama na račun Kurtija, poslanik LDK, Armend Zemaj, osvrnuo se na tačku sedam francusko-nemačkog plana, koja je takođe bila u fokusu opozicije tokom prvog dela sednice.

Kaže da „ne zna da li je Kurti svestan“ da će deci kosovskih Albanaca, kako kaže, biti potrebni pasoši za posetu manastiru Visoki Dečani.

Foto: Youtube/Printscreen

– Tačka 7 je sedam puta ozbiljnija od svega što je Kosovo do sada prihvatilo. U tački 7. ovog sporazuma navodi se da će strane formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti zaštitu objekata srpske verske i kulturne baštine u skladu sa postojećim evropskim modelima. Premijeru, objasnite formalizaciju statusa Crkve, o kakvoj se bezbednosti radi, o kakvom statusu je reč? Da li znate da ako naša deca žele da posete prelepu prirodu oko manastira Dečani, da će morati da idu sa pasošima? Molim Vas da objasnite na koji nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost pružanja usluga u određenim oblastima mislite? – upitao je on.

BONUS VIDEOIzvor: Kossev

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar