“Sestra i majka su ostale uprkos RAKETIRANJU”: Ispovest Ukrajinke iz Luganska koja godinama živi u Srbiji

Nadaju se da se uskoro sve završi i da počnu da žive u potpunosti normalno, jer rat nije ni za koga lak, ističe naša sagovornica

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
AP Photo/Scott Heppell, AP Photo/Michal Dyjuk, AP Photo/Francisco Seco, File, AP Photo/Petros Giannakouris, Ilustracija

Na današnji dan pre godinu dana Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu, što je izazvalo najveći oružani sukob u Evropi od Drugog svetskog rata, ali i najveću izbegličku krizu u Evropi.

Prema podacima UNHCR-a navodi da je dosad na obe strane poginulo najmanje 8.006 civila, a nekoliko hiljada Ukrajinaca, u poslednjih godinu dana, našlo je svoj novi dom, između ostalog, i u Srbiji.

Foto: Profimedia, Shutterstock, EPA/Ilustracija

Povodom godišnjice rata, koji svakodnevno ostavlja posledice širom sveta, redakcija Objektiva je kontaktirala sa Ukrajinkom (ime i prezime poznato redakciji), iz Luganska, koja godinama unazad živi na jugu Srbije, ali u Ukrajini ima majku, sestru i tetku.

– One žive u Lugansku i dalje. Nisu nikad pomislile da napuste svoju domovinu, uprkos bombardovanju i raketiranju. I sestra i zet rade i trude se da žive normalnim životom – kaže ona za Objektiv i dodaje:

– Na početku rata je bilo i raketiranja i bombardovanja, sada je dosta mirnije, ali je oko 50 odsto stanovništva u strahu napustilo Lugansk – kaže nam ona.

Kako ističe, grad je bio pun vojske i tenkova, bilo je pravo ratno stanje, ali se nisu plašile za svoj život, ostale su do kraja tamo.

– Njihov život se promenio dosta od početka rata do danas, ali preživele su najgore. Nadaju se da se uskoro sve završi i da počnu da žive u potpunosti normalno, jer rat nije ni za koga lak – završila je ona.

Podsetimo, rusko Veće federacije jednoglasno je na plenarnoj sednici u oktobru prošle godine odobrilo četiri federalna ustavna zakona o prijemu takozvanih Narodnih republika Donjeck i Lugansk, kao i regiona Zaporožja i Herson u Rusiju.

Prema dokumentima, DNR i LNR će i unutar Rusije zadržati svoje ranije nazive, a ruski će biti službenih jezik. Zaporožje i Herson, navodi se, ulaze u sastav regije kao zasebni entiteti i ostaju regije.

S druge strane, savetnik ukrajinskog predsednika Mikailo Podoljak ranije je izjavio da Kijev neće biti uplašen pretnjama nuklearnim oružjem, niti pripajanjem teritorija, te da će nastaviti da realizuje planove o povratku okupirane teritorije.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar