Motke, ORUŽJE i alati: Lalić objasnio koja sredstva je kriminalni klan koristio za MUČENJE svojih žrtava

Ranije je isticao da su sekire korišćene kako bi se raskomadala tela žrtava, a potom i samlela u industrijskoj mašini za mlevenje mesa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug-AP/TARA-RADOVANOVIC-/ nr Printscreen/TV Pink

Na jučerašnjem suđenju kriminalnom klanu Veljka Belivuka pregledana je policijska foto dokumentacija na kojoj je prikazano šta se sve nalazilo u kući strave u Ritopeku u koju je klan namamljivao svoje žrtve i lišavao ih života. Okrivljeni svedok Srđan Lalić objasnio je šta su koristili za mučenje i ubijanje svojih žrtava.

Podsetimo, Lalić je u ponedeljak govorio o sekirama i motkama koje su pronađene na stadionu Partizana. Ranije je isticao da su sekire korišćene kako bi se raskomadala tela žrtava, a potom i samlela u industrijskoj mašini za mlevenje mesa, a u ponedeljak je objasnio da su kuvane motke, odnosno drške od sekira i lopata koristili kako bi njima nanosili povrede.

– To su kuvane drvene motke. Evo možete da vidite da na jednoj piše “poligraf, 100 odsto radi”. I ja sam ih koristio, uglavnom sam udarao po zadnjici i nogama, nisam nanosio teške telesne povrede, rekao je Lalić u ponedeljak.

Na jednoj od fotografija videla se siva armirana traka, za koju je Lalić rekao da je korišćena za vezivanje ruku i nogu žrtava. Za nož, koji je policija pronašla u kuhinji, Lalić je rekao da su jedan od braće Budimir i on ušli u kuhinju i da je Budimir izvukao nož iz jedne od fioka, kao i da nije siguran za šta je nož kasnije korišćen.

Kada je u pitanju snajper koji je pronađen, Lalić je rekao da je u pitanju snajper koji je doneo Aleksandar Gligorijević. Osim snajpera, nađena je veća količina oružja, među kojima i mitraljez za koji je ranije govorio da ga je čistio Vlade Draganić, a potom su ga zajedno konzervirali tako što su ga umotali u streč foliju. Na fotografijama iz kuće u Ritopeku se nalazi i balistol sprej koji je okrivljeni svedok u prethodnim izlaganjima više puta spominjao kao sredsvo koje je služilo za uklanjanje tragova i podmazivanje oružja.

Osim kapisli i snajpera, u skrivenoj prostoriji pronađena je i automatska puška hekler i koh, kalašnjikov, dve vojne mine usmerenog dejstva, kao i revolver. Lalić je rekao da misli da je revolver preuzet od Gorana Mihajlovića, ali da on nije bio prisutan tokom preuzimanja.
Kada je u pitanju hekler i koh, Lalić je ranije naveo da je to oružje, na dan otmice Milana Ljepoje, skriven u ostavi levo od garaže u rukama držao Nebojša Janković kako bi ga upotrebio ukoliko Ljepoja potegne oružje.

Lalić je dodao da ručni brener, koji se nalazio u prostoriji, nije bio upotrebljivan, ali da je nabavljen u svrhu mučenja. Takođe je istakao da je čekić koji se nalazi u policijskoj dokumentaciji jedan od braće Budimir koristio kako bi Lazaru Vukićeviću smrskao prste.

Za tri kompleta tamne maskirne odeće odeće koje je policija pronašla, Lalić je rekao da su ta odela korišćena tokom osmatranja kuće Veljka Banovića. Za lisice koje su fotografisane u kući u Ritopeku okrivljeni svedok je rekao da je upravo to tip lisica kojim su vezali Lazara Vukićevića, a koje su ranije pukle. Takođe je objasnio da su tokom zločina nosili najpre lateks rukavice, a da su preko njih nosili debele radničke rukavice koje su na određenim delovima bile gumirane, a obe vrste rukavica pronađene su na više mesta u kući.

Prema Lalićevim rečima, fantomke pronađene u skrivenoj prostoriji koristili su prilikom otmice Gorana Veličkovića. U prostoriji se nalazilo i više PVC flaša sa različitom hemijom koja je korišćena za čišćenje, kao i kofe.

Mašina za mlevenje mesa

Nakon mučenja i ubistva, klan Veljka Belivuka je tela svojih žrtava, prema priči okrivljenog saradnika, sekao na manje delove, a potom mleo u industrijskoj mašini za mlevenje mesa.

– Na slici mašine se vidi ovaj puž sa šest rupa napred, na koji je izlazio samleven sadržaj. Vide se linije sečenja, varenja i brušenja mašine. U koritu mašine možemo da vidimo elektrokutiju i u njoj je štampana ploča, to je elektronika mašine, a dole se nalazi motor mašine. Sa desne strane mašine bi trebalo da budu prekidači za pokretanje mašine. Vidimo i otvor na mašini u koji se stavlja sadržaj, odnosno usitnjeni delovi tela. Kabl mašine se najpre razvlačio do graraže, pa onda do one niše u skrivenoj prostoriji. Ima sigurno 15 metara, ispričao je Lalić.

On je dodao da je poklopac mašine u jednom momentu bio otvoren i da je imao prilike da vidi motor valjkastog oblika. Tragovi krvi su, između ostalog, pronađeni i na poklopcu mašine za mlevenje mesa, kao i na točku puža. Lalić je istakao da je sigurno da je u pitanju krv jer taj deo mašine nije bio zaštićen tokom poslednje dve likvidacije, odnosno ubistava Lazara Vukićevića i Milana Ljepoje. Puž mašine i poklopac su, kako je rekao, vadili i ispirali u kadi sa hemikalijama.

– Draganić je nekim sunđerom čistio prvo veće elemente. A potom sve ispirao. Koristio je mešavinu vode i kiseline, rekao je okrivljeni svedok.

BONUS VIDEO:



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar