Da li dodajete mleko u kafu? Naučnici smatraju da to ostavlja POSLEDICE po organizam, a evo i kakve

Tek slede dodatna istraživanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Milioni ljudi širom sveta uživaju u ispijanju kafe svakog dana. Omiljeni napitak zagreva dušu, pomaže nam da se koncentrišemo, zbližava ljude, a da ne pominjemo divan miris i njen neodoljiv ukus. Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu istraživali su da li je dobro za naše zdravlje ako u kafu dodamo i malo mleka.

Nauka je pokazala da samo miris kafe može učiniti da se osećamo budno, a na sreću ljubitelja kafe, utvrđene su i njene zdravstvene prednosti. Kafa je izvor antioksidanasa koji se bore protiv upale i ispijanje pre vežbanja pomaže da se ubrza sagorevanje masti.

Sada nova studija ukazuje da dodavanje malo mleka koje sadrži proteine može povećati zdravstvene prednosti šoljice kafe.

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu u Danskoj ispitali su kako antioksidansi zvani polifenoli stupaju u interakciju sa aminokiselinama, građevinskim blokovima proteina, i otkrili su da njihovo kombinovanje ima dvostruko veći efekat na borbu protiv ćelijske upale nego sami polifenoli.

Polifenoli se mogu naći u mnogim namirnicama, uključujući kafu i čaj, voće i povrće, crno vino i pivo. Kao i drugi antioksidansi, prethodne studije sugerišu da neki polifenoli mogu sprečiti i usporiti oksidaciju zdravih hemikalija i zaštititi naša tela od bolesti.

Foto: Shutterstock

Smatra se da to rade delom kontrolisanjem upale, složenog imunološkog odgovora koji uključuje ćelije zvane makrofagi koji oslobađaju nekoliko medijatora upale. Upala pomaže u zaštiti od infekcije, ali ako se ne kontroliše pravilno, može dovesti do bolesti poput dijabetesa tipa dva, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.

Tek predstoje dodatna istraživanja

„Zanimljivo je da smo sada primetili antiinflamatorni efekat u eksperimentima sa ćelijama. I očigledno, ovo nas je samo učinilo zainteresovanijima za detaljnije razumevanje ovih zdravstvenih efekata. Dakle, sledeći korak će biti proučavanje efekata na životinjama“, kaže imunolog i mentor studije, Endru Vilijams.

Potrebna su dalja istraživanja kako bi se otkrilo zašto i šta ovi rezultati praktično znače za ljudsko zdravlje. Ova studija je samo ispitala kako jedan tip imunološkog medijatora reaguje na hemikalije slične kafi u laboratorijskom okruženju.

„Naši rezultati se mogu koristiti kao važna referenca u primeni adukata formiranih od fenolnih jedinjenja i aminokiselina u budućoj funkcionalnoj hrani ili medicinskim proizvodima koji imaju za cilj da modulišu metaboličke, neurološke ili bolesti povezane sa imunitetom“, zaključuju istraživači u svom radu.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar