Kocke su prve na listi, a ove utiču na govor i motoriku: Koje igračke su NAJBOLJI izbor za razvoj deteta?

Nemojte da kupujete igračke tek tako, već pažljivo birajte

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Biranje igračaka za decu može da bude pravi izazov za roditelje. Igračke jesu tu da zabave decu, ali sve više su zastupljene one koje još od najmlađeg uzrasta imaju veliku ulogu u detetovom razvoju.

Pre nego što krenete u kupovinu, evo dobrih ideja šta da kupite. Ovo je lista igračaka koje su podeljene u četiri oblasti razvoja.

Razvoj govora

Mnoge igračke mogu da podstaknu dete da brže progovori, ali isto tako da poveća svoj fond reči. Među njima su uglavnom zvučne igračke: knjige sa pesmicama ili raznim zvukovima, igre sa hranom, kartice sa nacrtanim pojmovima. Naravno sve zavisi od uzrasta, ali nećete pogrešiti ako i najmlađima kupite ove igračke, jer će kada tad početi da se igraju i da uče sa njima.

Kognitivni razvoj

Igračke su jako bitne za razvoj mašte i razmišljanja. U ovoj grupi najpoznatije su edukativne odnosno didaktičke igračke. Kada dete nešto sastavlja, gradi, premešta iz jednog u drugo, ubacuje različite oblike najbolje razvija veštine koje su ključne za razvoj mozga.

Foto: Shutterstock

Društveni i emocionalni razvoj

Svaka igra koja može da uključi i drugu decu je važna za savladavanje navedenih veština. Dete prvo uči da se igra samo, ali vrlo brzo će da razvije tu veštinu, posebno kada krene u vrtić, da u igru uključi još nekog. Autići, lutkice, dečije kuhinje, igranje doktora, sve su to igračke koje su zanimljivije kada se dete igra sa još nekim

Motorni razvoj

Igračke koje podstiču bacanje, udaranje ili skakanje su odlične za razvoj grube motorike, dok manje igračke razvijaju finu motoriku. Igranje sa istim igračkama iznova i iznova pomaže vašem detetu da usvrši svoje pokrete tokom vremena. U ovu grupu spadaju: pribor za crtanje, magnetne ploče, kolica za lutke, konjiči za ljuljanje, velike lopte…

Neke igračke kao što su kockice stimulišu učenje u svim oblastima razvoja, ali nijedna igračka ne može da zameni vas koji ćete najviše da utičete na dečiji razvoj.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar