Vraća se “duh” Evropske superlige? FIFA i UEFA srušene na sudu

Da li će klubovi imati snage da nastave dalju borbu?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia, Wikipedia

Prošle zime je u evropskom fudbalu vladalo opšte ludilo zbog najave najbogatijih klubova da žele da osnuju Evropsku superligu. Situacija se kasnije smirila i to pošto je UEFA zajedno sa FIFA zapretila raznim sankcijama, ali ova priča ponovo oživljava.

Naime, sportska kompanija A22 Sports koja stoji iza ovog takmičenja dobila ja žalbu na španskom sudu koji je stao u zaštitu klubova koji su formirali ovo takmičenje od eventualnog kažnjavanja FIFA i UEFA. Pouzdani novinar, Ben Džejkobs tvrdi da dve čelne kuće “stvaraju monopol nad nezavisnim fudbalskim takmičenjem”.

-Tvrditi da se izvan UEFA i FIFA može formirati slobodno, nezavisno profesionalno takmičenje, koje bi moglo da se takmiči sa njihovim i bez uplitanja, otkriva krajnju naivnost dve strane, jer optuženi imaju tako jako tržište vlasti koju su iz svog monopolskog položaja sposobni da zatraže, kao što su učinili u javnim izjavama koje su motivisale ovaj slučaj – navodi se u objašnjenju.

U izveštaju ovog novinara se posebno navodi činjenica da su opravdanja o UEFA i FIFA o zaštiti evropskog fudbala, pali u vodu.

 Moguće opravdanje ponašanja UEFA i FIFA kao pokušaj zaštite evropskog sportskog modela je slab izgovor – navodi dalje Ben Džejkobs.

Superliga je prvobitno zamišljena kao takmičenje zatvorenog tipa za najbogatije. Kraljevići i Stara Dama bili su glavni zagovornici ove ideje, a od 12 klubova je ostalo samo 3 (Real, Barselona i Juventus).

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar