Kad vidite snimak, odmah ćete prestati to da radite! Trljanje očiju je OPASNIJE nego što mislite (VIDEO)

Pokušajte da izbacite tu gadnu naviku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Obično kada smo umorni i oči nam se polako sklapaju, imamo naviku da ih protrljamo rukama kako bismo se rasanili. Neki to rade i kad im upadne prašina ili šampon u oči. Međutim, možda je vreme da prestanete sa tim…

Jedan doktor poznatiji na Internetu kao dr Brajan Bokser Vačler, nedavno je objasnio u čemu je problem kod ove navike. On je postavio snimak očiju sa magnetne rezonance u trenutku kada ih pacijent trlja rukama. Na njemu se jasno može videti kako se očne jabučice vidno pomeraju i ulaze dalje u duplju, a na taj način se i dodatno gnječe…

“Nemojte trljati oči posebno ako imate keratokonus koji može da pogorša stanje”, napisao je doktor ispod snimka.

Inače, keratokonus je bolest oka, odnosno rožnjače, u kojoj je rožnjača oblika kupe (normalno je oblika polulopte). Poremećaj oblika rožnjače remeti pravilno prelamanje svetlosti u oko i daje poremećaj vida. Osim, mogućeg oštećenja oka, takođe trljanjem prljavim rukama, može da dovede i do infekcije.

„Izgrebana ili tanka membrana čini oko sklonijim infekcijama, uključujući gljivične infekcije. Dok oko ima neverovatnu seriju zaštitnih mera – obrve, donje i gornje trepavice i vlažni sistem za ispiranje koji se aktivira svaki put kada trepnete – ono nije imun na infekcije.

@brianboxerwachlermd

please don’t rub your eyes especially if you have Keratoconus which can make it worse #keratoconus #eyes

♬ Cornfield Chase – Hans Zimmer

“Ako su vam oči upaljene i izgrebane, ili ako se ‘pogrešne’ bakterije prebace sa vaših ruku na oči, postoji veći rizik od infekcije oka”, objašnjavaju stručnajci i dodaju neke od najčešćih bakterijskih infekcija koje se javljaju kada prljave ruke dodirnu oči:

1. Stafilokoka

2. Streptokoka

3. Salmonela

4. Ešerihija koli

Osim gore navedenog, trljanje očiju može da izazove glaukom, koji je vodeći uzrok gubitka vida. On može da se pojavi u bilo kom uzrastu i utiče na optički nerv u zadnjem delu oka.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar