Ovaj položaj se nikako ne preporučuje: Šta se dešava sa bebom kada trudnica spava na LEĐIMA?

Najbolje je da spavate na boku

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Spavanje u trudnoći nekad može da izgleda kao maratonska disciplina jer većina trudnica, posebno u poslednjim mesecima, jedva da može da nađe položaj u kom će spavati. Iako je preporuka stručnjaka da se spava na boku, postoje brojne trudnice kojima ipak najviše odgovara da malo odmore ne leđima.

Verovatno ste već čuli da se spavanje na leđima ne preporučuje u trudnoći jer pritiska krvne sudove, ograničava protok krvi u srce, ali i krv koja dolazi do vaše bebe. Ali tek sada je napravljeno istraživanje koje je pratilo šta se dešava sa bebom kada žena spava na ležima.

Istraživači su koristili infracrvene kamene kako bi snimile trudnice tokom spavanja, a uz to su pratili i otkucaje srca kod mame i bebe. Svaka od 30 trudnica koja je učestvovala u istraživanju bila je trudna između 34. i 38. nedelje, a sve su imale zdravu trudnoću bez komplikacija.

Foto: Shutterstock

Primetili su da je fetus manje aktivan kada je mama koje leže na leđima. Iznenađujuće je koliko mamino okretanje na leđima brzo utiče na bebu, pa čim je mama promenila položaj, njena beba je postala manje aktivna.

Sve ovo zvuči puno strašnije nego što je zapravo. Normalno je da osoba menja položaj tokom spavanja, i ako se probudite na leđima, nemojte da paničite. Spavanje na boku treba da se vežba, a kao pomoćni rekvizit možete da koristite jastuk.

“Treba se samo malo pomeriti na stranu kako bi se smanjio pritisak, a to znači da je dovoljno samo da se stavi jastuk ispod kuka i ramena na jednoj strani. Ovako postavljen jastuk daće osećaj da ležite na leđima, udobno smeštene, ali ćete biti dovoljno nagnute da materica ne trpi pritisak”, objasnila je ginekološkinja Smit.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar