Vrhovni sud SAD doneo odluku o migrantima: Ostaje na snazi mera PROTERIVANJA po hitnom postupku

Mera je primenjena oko 2,5 miliona puta, a za njeno produženje glasalo je pet sudija, dok su četiri bile protiv

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
migranti tranzit
Foto/Printscreen/You Tube

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država zadržao je meru kojom se omogućuje proterivanje migranata uhvaćenih na granici SAD-a i Meksika, a koja je doneta za vreme pandemije Covida-19.

Mera je primenjena oko 2,5 miliona puta, a za njeno produženje glasalo je pet sudija, dok su četiri bile protiv.

U martu 2020. vlada bivšeg predsednika Donalda Trampa aktivirala je ovaj zdravstveni sistem kako bi mogla bez odlaganja mogla da protera migrante bez boravišne dozvole uhvaćene na kopnenim granicama, uključujući potencijalne tražioce azila.

Mera proterivanja je trenutna i ne dopušta pravni lek. Predviđeni su retki izuzeci, za određene nacionalnosti kao što su Ukrajinci zbog invazije Rusije na njihovu zemlju ili za maloletnike bez pratnje.

Bela kuća saopštila je da će se pridržavati odluke Vrhovnog suda SAD koji je ostavio na snazi naredbu donetu za vreme pandemije, a koja dozvoljava brzo proterivanje migranata uhvaćenih na američko-meksičkoj granici.

Portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer saopštila je juče da istovremeno napreduju pripreme za upravljanje granicom na bezbedan, uređen i human način kada bude ukinut “naslov 42” i nastave da se šire putevi za legalnu migraciju.

BONUS VIDEO:



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar