“Izbegavajte teretane i fitnes centre, ako morate da vežbate, radite to u prirodi”

Još nije doneta odluka o merama za predstojeći praznik Prvi maj

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO/Tanjug/Zoran Žestić

Zamenica direktora Instituta Batut dr Darija Kisić Tepavčević poručila je građanima da u narednom periodu izbegavaju teretane i fitnes centre, i ako baš moraju, da vežbaju na otvorenom i u prirodi.

Podsetimo, od ponedeljka 27. aprila biće dopušten rad fitnes centrima i teretanama, uz obavezno korišćenje zaštitnih maski i rukavica, povećanu dezinfekciju sprava i vođenje računa o socijalnoj distanci.

“Treninzi na otvorenom se više preporučuju nego u zatvorenom prostoru. Ja lično ne mogu da zamislim vežbanje u teretani a da se poštuju propisane mere. Kakve god restrikcije da se donesu, tu ne možemo da govorimo o smanjenju rizika. Razumem profesionalne sportiste i ljude koje su navikli da vežbaju, sada se ipak preporučuje da se to radi na otvorenom “, rekla je Kisić Tepavčević za TV Pink.

U poslednja 24 sata u Srbiji je testirana 5.051 osoba što je najveći broj testiranih od koronavirusa u jednom danu do sada, ali i u odnosu na zemlje u regionu.

“Imamo sve više osoba sa blažim oblicama, to govori da virus slabi. Nadamo se da će u narednom periodu pad obolelih reći da smo u pravu. Imamo najveći broj testiranih u regionu. Proširene su indikacije na kontakte i osobe koje su bili sa zaraženim”, dodala je ona.

Evo da li će biti POLICIJSKOG ČASA za Prvi maj i Đurđevdan

Ona se osvrnula i situaciju u Negotinu gde je u poslednjih 24 sata otkriveno 30 pozitivnih slučajeva na koronavirus. Do zaraze je došlo u Gerontološkom centru “Radost”, gde je obolelo 27 korisnika i troje zaposlenih.

“Kao u Nišu, to se moglo sprečiti. Istraživanje pokazuje o čemu se radi, ili se radi o posetama koje nisu bili dozvoljene ili je virus preneo zdravstevni radnik, koji nije imao simptome. Dovoljan je trenutak nepažnje, opasno kada se virus unese u Gerontološki centar. Većina zaraženih u Nišu imali su blage simptome u početku, ali se par dana kasnije pogoršalo stanje. To se dešava sa starijim osoba i zato je akcenat na prevenciji zaraze u takvim ustanovama”, objasnila je doktorka.

Prema njenim rečima, još nije donete odluka o merama za predstojeći praznik Prvi maj.

“Svi volimo da provodimo što više vremena napolju. Nikada ne možete da budete sigurni da li su na bezbednoj distanci. Navikli smo drugačije da živimo, da se družimo, ali nemojte za par dana da upropastimo sve što smo uradili u prethodnom periodu. Nismo doneli odluku kako će to izgledati za sledeći vikend. Sve ukazuje da je povoljna epidemiološka situacija za vraćanje, ali ne smemo da se opustimo”, naglasila je Kisić.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar