Posetili smo sve stadione Svetskog prvenstva i odabrali najlepši! (FOTO)

Najveći stadion Lusail ni u prvih tri

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv
Foto: Objektiv.rs/Ognjen Radosavljević

Svetsko prvenstvo se bliži kraju te je došlo vreme da se polako i svode utisci. Na ovom takmičenju imao sam priliku da posetim čak 32 utakmice (za sada), te da posetim svih osam neverovatnih stadiona na kojima su se igrale utakmice.

Ovo nije tekst koji možete pročitati bilo gde na internetu o izgradnji, simbolici i opštepoznatim činjenicama o pomenutim stadionima, ovo je subjektivni tekst iz ugla novinara, ili bolje rečeno navijača, iz prve ruke, te sam se vodio pre svega ličnim utiskom koji su na mene ostavila ova čuda arhitekture:

8. Khalifa international

Kalifa stadion je zaista prelep, simpatično dizajniran sa izuzetno malom južnom i severnom tribinom ali zato produženim zapadom i istokom, međutim ima jednu veliku manu. Ono što nisam uspeo da oprostim ovom stadionu i zbog čega ga svrstavam na poslednje mesto je prilično velika i nevešto pokrivena atletska staza zbog koje imate osećaj da ste daleko od akcije koja se odvija na terenu.

Foto: Objektiv
Foto: Objektiv

7. Al Janoub

Al Janub je zbog svod specifičnog dizajna izazvao dosta kontroverzi. Ovaj stadion je simpatičan, ali zaista ni po čemu ne oduševljava. Nalazi se na 20ak kilometara od Dohe u Al Vakri, što ga svrstava u jedan od najdaljih stadiona. Ima nešto i do ličnog utiska, jer sam na ovom stadionu posmatrao meč Srbije i Kameruna ali i pobedu Švajcarske nad istim tim Kamerunom. Nije mi ostao u lepom sećanju.

Foto: Objektiv
Foto: Objektiv

6. Education city

Moderan, lep stadion, prijatnog izgleda i enterijera. Zaista, moram da istaknem da su svi stadioni sjajni i da je jako teško napraviti ovu listu. Ipak Education city ima jednu manu a to su prilično nisko postavljeni reflektori. Bilo je utakmica na kojima sa novinarske pozicije od konstrukcije reflektora nisam mogao da vidim tribinu preko puta. Ipak, mnogo je važniji naravno pogled na teren koji je besprekoran ali eto u odnosu na stadione koji će uslediti da kažemo da je “Grad obrazovanja” za nijansu ispod.

Foto: Objektiv
Foto: Objektiv

5. Lusail

Glavno iznenađenje ove liste je najveći i po mnogima najlepši stadion, upravo onaj na kojem će se odigrati i finale Svetskog prvenstva. Ipak, na mene Lusail nije ostavio Bog zna kakav utisak. Kapacitet od skoro 90 hiljada, pet nivoa tribina, prilično skroman i jednostavan dizajn ostavljaju megalomanski utisak ali ne oduševljavaju. Nema sumnje da je stadion praktičan, vrlo mudro i planski napravljen na periferiji Dohe, ali jednostavno smatram da se na tako velikim stadionima gubi draž i da su navijači sa jeftinijim kartama i pored toga što je pogled zaista dobar ipak nekako odsečeni od akcije na terenu.

Foto: Objektiv
Foto: Objektiv

4. Al Thumama

Stadion kojem je zaista teško naći manu. Pristup stadionu je izuzetno zanimljiv jer se prelazi nadvožnjak preko autoputa. Dizajn je fantastičan, podseća na milje koji bake štrikaju, a pregled igre je zaista savršen. Linija je takva da ostavlja više sedišta na centralnim delovima tribina. Definitivno da je i najakustičniji stadion, što dodatno doprinosi pozitivnom utisku koji ovaj stadion ostavlja svakom navijaču.

Foto: Objektiv
Foto: Objektiv

3. 974

Stadion koji ili obožavate ili ne podnosite. Nešto do sada neviđeno, kada zakoračite na 974 stadion imate osećaj da ste u nekom postapokaliptičnom filmu, oko vas su metal, kontejneri, liftovi sve je zaista filmski. Tribine su izuzetno akustične te imate osećaj kada navijači počnu da skaču da će stadion da se sruši. Zaista neverovatan stadion koji je na mene lično ostavio izuzetan utisak a to što će biti razmontiran i poklonjen predstavlja jednu od najlepših priča vezanih za organizaciju ovog svetskog prvenstva.

Foto: Objektiv
Foto: Objektiv

2. Al Bayt

Dovoljno je samo da mu se približite i već imate utisak da ste zakoračili u arapsku bajku. Stadion koji je toliko lep, prepun detalja, izgledom spolja ali i iznutra podseća na šatore u kojima su pustinjski nomadi živeli vekovima. Većeg kapaciteta u odnosu na ostale stadione ali nemate osećaj da ste odsečeni od dešavanja kao na prevelikom Lusailu. Jedina mana mu je što je 50ak kilometara daleko od Dohe, ali to znači da ćete izbeći gužve koje su za glavni grad Katara tipične.

Foto: Objektiv
Foto: Objektiv

1. Ahmad Bin Ali

Najfudbalskiji stadion na kojem sam ikada bio. Savršen pregled igre, tribine perfektno dizajnirane i pozicionirane, navijač ima osećaj kao da je na terenu. Tribine taman toliko izdignute da i navijač iz prvih redova ima savršen pregled igre, tri nivoa tribina sa savršenim nagibom. Miriše na novo i čisto, kvalitetno ozvučenje, prelep dizajn. Ahmad Bin Ali je stadion sa kojeg bih poželeo da uvek posmatram utakmice!

Foto: Objektiv
Foto: Objektiv

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar