EKSKLUZIVNO

Objektiv u MILANU: Prvo je stigao strah, pa histerija, a onda je ŽIVOT STAO (FOTOGRAFIJE)

Svakodnevica u najvećem gradu na severu Italije sada se polako vraća u normalu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv/privatna arhiva

Vituone je naselje u zapadnom delu Milana, grada u kojem je u proteklih dva meseca život bukvalno stao.

Sagovornik Objektiva, Žarko, koji sa porodicom živi i radi u Vituoeneu već 35 godina, otkriva kako se odvija povratak životu, svakodnevnim obavezama i radnim zadacima. Žarko je zaposlen u transportnoj kompaniji, koja pruža usluge prevoza i koja je među prvim organizovala rad. U smanjenom obimu i sa nekolicinom zaposlenih, rad je nastavljen pre dva dana. Firma poštuje sve propise koje je lokalna vlast donela. Više od reči govore slike poslovnog ambijenta, jer još uvek uobičajene gužve, galame nema…

Prisećajući se uvođenja svih restrikcija, Žarko kaže da su strah, neverica i histerija u veoma kratkom roku, zamenili sve ono čime je predgrađe Milana oduvek moglo da se pohvali. Otvorenost, kreativnost, inspiracija, sloboda, težnja za lepim, odjednom su pokleknuli pred nepoznatim virusom. Prosto, bili smo nespremni i zatečeni. Bilo je potrebno nekoliko dana da se shvati ozbiljnost novonastale situacije i značaj uvođenja svih mera,  kojih smo se pridržavali i još uvek ih se pridržavamo.

I danas, iz stana može da izađe samo jedan član porodice uz obavezno imanje dozvole kod sebe, radi odlaska do supermarketa, prodavnice mešovite robe, apoteke, a od pre neki dan i do knjižara i prodavnica za bebe. Žarko naglašava da je mera socijalne distance obavezna, kao i nošenje zaštitnih maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju ruku. Sve radnje koje su otvorene moraju da se poštuju sanitarne propise.

Posle straha, ljudi, danas, iako željni ispijanja kafe u kafićima i šetnji iz opreza i predostrožnosti još uvek ne izlaze u velikom broju na ulice Vituonea, poručuje Žarko, sagovornik Objektiva.

Italija je i po broju smrtih i po broju zaraženih slučajeva koronavirusom među pet zemalja u svetu. Blokada ili karantin uveden je 9. marta.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Italijanska KOZENCA, podseća na “grad duhova” (FOTO+VIDEO)

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar