Zanimljivo istraživanje: Šta je bolje, polovne premijum ili nove jeftinije gume? (VIDEO)

Testiranje na deonici od 4.000 kilometara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: freepik.com

Stručnjak sa YouTube kanala “Tyre Reviews” potražio je odgovor na važno pitanje, a kao osnova su poslužili pneumatici Michelin CrossClimate 2 (za sve sezone).

Ova guma se pokazala izuzetno dobro tokom testiranja, zaradivši pohvale za upravljivost na snegu i mokroj podlozi uz razumne performanse na suvoj površini.

Ipak, nisu jeftine. Novi komplet od četiri gume, za prosečan SUV, doseže granicu od 1.000 evra. S druge strane, manje poznati brendovi, poput Tomket Allyear, koštaju puno manje, odnosno kao i polovni set Michelinki.

Detaljno testiranje

Za simulaciju polovnog kompleta CrossClimate 2, sve četiri gume su mašinski obrađene na samo 2,2 milimetra dubine profila, što je iznad minimalne preporuke Ministarstva saobraćaja SAD, a zatim postavljene na automobil i vožene dodatnih 4.000 kilometara.

Ista udaljenost je pređena i sa novim Tomket Allyear pneumaticima.

Uprkos značajnom nedostatku u dubini gazećeg sloja, “istrošene” Michelinke su imale brže vreme kruga u snežnim uslovima u poređenju sa potpuno novim Tomket gumama.

Bilo je to samo nekoliko sekundi, ali polovni Michelin je zadržao mnogo više performansi u poređenju s Tomketom.

Važne razlike

Tomketi su proizveli više podupravljanja, dok su Michelinke bile nedorečene pri kočenju.

Michelinove gume su imale znatno bolje prijanjanje na mokrom, te pružale bolju povratnu informaciju vozaču, dok se činilo da su Tomket pneumatici uvek na ivici.

Michelinke su i na suvom bile bolje, ali to nije preveliko iznenađenje.

Na kraju, sve pohvale idu gotovo istrošenom kompletu Michelin CrossClimate 2, u odnosu na novi set celogodišnjih guma Tomket Allyear.

 

BONUS VIDEO:



Izvor: Revija HAK

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar