Da li ste među njima? Najbrži test inteligencije ima samo 3 pitanja, a na njemu padne čak 83 odsto ljudi

Probajte da ga rešite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svetu, a potrebna su samo tri pitanja kako bi se ustanovilo jeste li genije ili niste.

Test je napravio psiholog s Prinstona, Šejn Frederik, a osmišljen je kako bi testirao vašu sposobnost da zanemarite instinkt i razmišljate sporije i racionalnije. Ili, govoreći psihologijom, koliko ste dobri u zanemarivanju razmišljanja sistema 1 (intuicija) u korist razmišljanja sistema 2 (analitičkog)? Da biste uspeli u CRT-u, morate posvetiti vreme razmišljanju o svom odgovoru i preispitivanju svog intuitivnog odgovora, prenose mediji.

Naravno, da biste dokazali svoju genijalnost, morate tačno da odgovorite na sva tri pitanja, ali brzina je takođe važna. Brži odgovori su još jedan znak višeg IQ-a.

Pitanja se na prvi pogled čine veoma laka, ali pokazaće se da baš i nisu jer ni studenti s prestižnih američkih koledža Harvarda i Jejla nisu uspeli da ga reše, odnosno, samo je 17 odsto njih imalo savršen rezultat.

Pitanja:

1. Lopta i palica za bejzbol koštaju ukupno 1.10 dolara. Palica košta dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

2. Ako je pet mašina potrebno pet minuta da naprave pet delova, koliko vremena treba 100 mašina da naprave 100 delova?

Foto: Shutterstock

3. U jezeru se nalaze lokvanji. Svakoga dana se njihova širina udvostruči. Ako za 48 dana prekriju celo jezero, koliko je potrebno lokvanjima da prekriju pola jezera?

Odgovori:

Intuitivni odgovori na ova pitanja su: 10 centi, 100 minuta i 24 dana, ali to nisu tačni odgovori. U nastavku pročitajte objašnjenja.

1. Odgovor je pet centi. A ako ste rekli 10 centi, pogrešili ste. Kada bi 10 centi bio tačan odgovor, palica i lopta koštali bi 1.20 dolara, a ne 1.10 dolara. Loptica ima cenu od pet centi, a palica 1.05 dolara, što je za dolar više od pet centi.

2. Ako ste odgovorili 100 minuta, niste u pravu. Pitanje otkriva kako je mašini potrebno pet minuta da napravi jedan deo, a vreme se ne menja bez obzira na to što je 100 mašina u pitanju.

3. Odgovor je 47 dana. Većina kaže da je 24 dana tačan odgovor, ali nije tako. Svaki dan lokvanj se udvostruči, tako da je svaki prethodni dan lokvanj bio upola manji. Dakle, ako lokvanju treba 48 dana da prekrije jezero, onda pretposlednjeg dana, 47. dana, lokvanj pokriva pola jezera.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, citymagazine.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar