Ovo nije epidemija koja će samo stati: Stevanović otkriva koja će mera poslednja biti ukinuta

Stevanović je rekao da je situacija na Infektivnoj klinici nešto bolja poslednjih nedelju dana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović rekao je večeras da putovanja između država i kontinenata predstavljaju rizik, te je izneo očekivanje da će te mere biti poslednje koje će država “popustiti”.

“To su mere koje će se, po mom mišljenju, među poslednjima relaksirati. Ovo nije epidemija koja će samo stati. Nešto je što će biti stalno prisutno i na šta ćemo morati dosta da mislimo i nadalje”, rekao je Stevanović u programu RTS.

On je rekao da je situacija na Infektivnoj klinici nešto bolja poslednjih nedelju dana i da ako se ovakav trend bude nastavio još nedelju ili dve, može doći do smirivanja epidemije.

“Situacija je mirnija, klinika je popunjena sa 80 odsto kapaciteta. Iako nam je intenzivna nega gotovo puna, imamo samo 4 pacijenta na respiratoru s obzirom da smo neke pacijente skinuli sa respiratora, a imamo i pacijente koji su u fazi ranog agresivnog lečenja uspeli da izbegnu veštačku ventilaciju”, kazao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, virus korona, iako nepredvidljiv i opasan s početka, podsetio je na staro pravilo kliničara: “Najbitnije je permanentno gledanje bolesnika, i ne postoje laboratorijske analize i testovi koji će unapred predvideti tok bolesti”.

Povodom primene terapije krvne plazme, Stevanović napominje da su iskustva sa njom još vrlo ograničena u celom svetu “zato što je dostupna mala količina”.

“Šira primena sledi kada budemo imali veće količine plazme. Ako su neke osobe zdrave i izlečene od covid-19 i ako ispune vrlo stroge kriterijume, trebalo bi da budu dobrovoljni davaoci”, naveo je on.

“NEMA VIŠE ŽARIŠTA U SRBIJI”: Kon o gašenju epidemije i obavezi nošenja maski u zatvorenom prostoruIzvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar