Borelj: Beograd i Priština postigli dogovor o tablicama

Borelj je na Tviteru napisao da su uz posredovanje EU dogovorene mere da se izbegne dalje eskalacija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je da je postignut dogovor Beograda i Prištine u Briselu.

Borelj je na Tviteru napisao da su uz posredovanje EU dogovorene mere da se izbegne dalje eskalacija i da se strane potpuno koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa.

– Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila. Pozvaću strane u narednim danima da razgovaraju o narednim koracima – naveo je Borelj.

Podsetimo, posle pauze u Briselu su nastavljeni razgovori između glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, uz posredovanje EU.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je prethodno da je u toku razgovor sa glavnim pregovaračima dve strane Petkovićem i Bisljimijem.

– Danas sam ugostio glavne pregovarače Beograda i Prištine kao nastavak dijaloga koji je vođen na visokom nivou. Iskreno se nadam da ćemo uspeti danas da nađemo rešenje kako bi deeskalirali tenzije na terenu i radili na normalizaciji odnosa. Razgovori su u toku – naveo je Lajčak na Tviteru.

Sastanak Petkovića i Bisljimija u Briselu održan je dva dana nakon što je propao pokušaj postizanja dogovora oko registarskih tablica u pregovorima Lajčaka i Borelja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem koji je odbio svaki vid dogovora i dan nakon što je Kurti, na zatev SAD, odložio za 48 sati primenu naplate novčanih kazni za one koji nisu preregistrovali svoja vozila na RKS tablice.

BONUS VIDEO



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar