Veličina i oblik STOMAKA u trudnoći više otkriva o MAMI nego o bebi: Evo šta sve možete da saznate

Nešto je istina, a nešto su obične "bapske priče"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Sigurno ste svi čuli da veličina i položaj stomaka u trudnoći može da ukaže na pol bebe, sa tim se baš ne slaže nauka koja tvrdi da obilk zapravo više govori o mami nego o bebi.

Evo šta su zapravo istine, a šta zablude o veličini stomaka.

Trudnički stomak može da otkrije u kakvoj ste kondiciji

“Način držanja trudničkog stomaka u mnogočemu je povezan sa tonusom njene atomačne muskulature”, objašnjava ginekolog Kesia Geter. Čvrsti trbušni mišići pružaju više podrške rastućoj materici, zato ‘fit’ mame često nose stomačić više. S druge strane, žene sa slabijom stomačnom muskulaturom obično imaju niži trudnički stomak.

Trudnički stomak ne može otkriti pol bebe

Ovo je nekako postala dobro ukorenjena teorija: Visoki i šiljasti stomak otkriva da nosite dečaka, dok široki i otkriva da je reč o devojčici. Ima li u tome istine?

– Kao i bilo koja bapska priča o trudnoći, određivanje pola bebe na temelju maminog stomaka verovatno dolazi od naših dalekih predaka i prenosi se godinama s jedne generacije na drugu. Sa svojih 25 godina rada i iskustva sa trudnicama, mogu potvrditi kako ne postoji apsolutno nikakve istine u ovim tvrdnjama – objašnjava doktorkar Šeri Ros.

Ako imate više okrugao i širok stomak, to možete zahvaliti svojoj visini, a ne polu bebe. Naime, visoke žene imaju više prostora između stidne kosti i gornjeg dela stomaka od niskih žena, što im omogućuje ravnomerniju raspodelu težine trudnoće.

Foto: Shutterstock

– Budući da obično imaju veći središnji presek, kod visokih žena stomak se mnogo kasnije vidi u odnosu na niske – objašnjava ona.

Još jedan razlog za širi trudnički stomak je položaj deteta, odnosno ako je dete ispruženo vodoravno. To je prilično standardna pozicija pre 26. nedelje trudnoće, ali do 35. nedelje trudnoće – većina beba je položena glavom prema dole, u spremnom položaju za rođenje.

Trudnički stomak može otkriti koliko beba ste rodili do sada

Vaše telo ima dobro pamćenje. Sledeći put kada ponovo ostanete u drugom stanju vaši mišići i ligamenti počinju da se šire, a budući da su već jednom pre bili rastezani, trudnički stomak počeće da se nazire kasnije nego u prvoj trudnoći i najverovatnije ćete nositi niže nego u prvoj trudnoći.

– Sa svakom trudnoćom, materica koja raste rasteže abdominalne mišiće sve labavije i labavije – kaže doktorka.

Trudnički stomak ne može otkriti koliko je velika beba

Veliki trudnički stomak ne znači automatski i velika beba, on je zapravo refleksija slabijih trbušnih mišića ili kraćeg stasa.

Trudnički stomak može da otkrije da li imate Dijastazu

Ponekad u trudnoći, kada materica raste prema gore, mišići majke mogu se rastegnuti i razdvoje.

Dijastaza odnosno razdvajanje stomačnih mišića, obično je dijagnoza koja se događa nakon porođaja, ali zapravo je možete primetiti na svom stomaku i dok ste trudni.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar