Šta mislite, ko ima duži kažiprst? Razlike između muškaraca i žena koje verovatno niste znali

Zašto muškarci imaju nežniju kožu na petama?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Koliko se muškarci i žene razlikuju u mnogim stvarima, ne treba ni pominjati.

Međutim, kada se radi isključivo o fizičkim razlikama, tu je priča veoma zanimljiva.

Dužina prstiju

Da li ste znali da žene imaju duži kažiprst od muškaraca? Ali ne samo to, mušakrcima je domali prst za nijasnu duži od lepšeg pola. Prema naučnicima, dužina ovih prstiju zavisi od nivoa muških i ženskih hormona koji utiču na fetus još dok je bio u materici, a glavni krivac je testosteron.

Koža na petama

Još jedna zanimljivost jeste da je muškarcima koža na petama u velikoj meri nežnija za razliku od žena.

Pa tako, u istim uslovima, na primer tokom zime, muške potpetice će biti glađe.

Foto: Shutterstock

Čula

Opšte je poznato da žene bolje vide i raspoznaju boje, dok su muškarci mnogo spretniji u praćenju predmeta koji se velikom brzinom kreću. Razlike u čulima ljudi mogu da zahvale pre svega evoluciji i prošlosti.

Zahvaljujući njima, muškarci su nekada važili za odlične lovce, dok su žene bile sakupljači plodova, te su razvile sposobnost razlikovanja boja. Još jedna zanimljivost jeste da je trava za žene gotovo uvek zelenija, dok jačem polu ona vuče na žućkasto.

Foto: Shutterstock

Adamova jabučica

Još jedna stvar koja je zajdnička i jednom i drugom polu jeste Adamova jabučica. Nju svi prepoznajemo kao hrskavicu u obliku loptice u prednjem delu vrata, a koja pre svega štiti naše glasne žice. Budući da muškarci imaju veće glasne žice, samim tim Adamova jabučica je kod njih mnogo izraženija.

Grudi

I za kraj, da li znate da je svaka osoba u početku bila žensko i da zbog toga i muškarci imaju bradavice i grudi? Kada embroion počne da se razvija, muški Y hromozom se ne javlja odmah. Tokom prvih pet do šest nedelja razvoj se odvija samo pod uticajem ženskih, X hromozoma, tako da bradavice imaju dovoljno vremena da se formiraju. Ako je embrion muški, Y hromozom se “uključuje” nakon ovog perioda i formira se dečak.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar