Arno Gujon: “Srbiji želim više beba i manje spakovanih kofera”

Francuski humanitarac poželeo je da mu prištinske vlasti ukinu zabrana ulaska na KiM

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Arno Gujon
TANJUG / FILIP KRAINCANIC

Humanitarc, osnivač organizacije “Solidarnost za Kosovo” Francuz Arno Gujon pamtiće 2019. godinu kaže po proširenju farme krava muzara na Novom Brdu, jer to omogućiti veću proizvodnju mleka i sira,za korisnike Narodnih kuhinja na KiM, gde se svakodneno hrani 2.000 ljudi.

Poželeo je da mu prištinske vlasti ukinu zabrana ulaska na KiM i da u 2020. godini, može da posećuje prijatelje, nosi pomoć u enklave, pomaže deci koja žive u rezervatima i kojima nedostaje sve ono što čini bezbroižno detinjstvo.

“Nadam se ukidanju zabrane. Do toga mora doći kako bismo mogli da nastavimo da se bavimo humanitarnim radom na Kosovu i Metohiji. To bi bilo dobro za sve, a pogotovo za one koji žive u enklavama. To je nešto za šta bi svi trebalo da kažu hvala, a ne da nam zabrane ulazak na Kosovo i Metohiju”, poručuje Gujon.

Srbiji, kaže, u 2020. godini želi više beba, a manje spakovanih kofera, a Srbima na Kosovu i Metohiji više mira, a manje napetosti.

“To želim Srbima generalno, jer smo svedoci da su tenzije velike, kako u Crnoj Gori, tako i u Republici Srpskoj. Želim više mira za sve nas i napretka”, kaže humanitarac.

Na život u Srbiji gleda iz dva ugla, jedan kao njen stanovnik, drugi kao Francuz. .

“Ovde nisam turista, čekam u redovima, vozim se gradskim prevozom i svestan sam svega što ne valja. Ne idealuzujem ništa. Takođe, gledam i Srbiju kao Francuz koji je tamo rođen i koji je tamo odrastao i nažalost vidim da smatramo da sve što je dobro u Srbiji, da se na drugom mestu podrazumeva i dato postoji svuda. A nije tako. Više smo svesni svojih mana, no vrlina. I zato volim da utičem na ljude ovde da vide i te vrline”, kazao je Gujon.

Od 2004. godine humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” organizuje božićni konvoj, a koji je trenutno u toku.

“Desetak volontera iz Francuske ide po selima Kosova i Metohije, ne samo kako bi pružili materijalnu, već i moralnu pomoć ljudima koji žive tamo. Sada je u toku drugi božićni konvoj , a ja ne mogu da idem zbog zabrane kosovskih službi i bezbednosti. No, moji volonteri su tamo i oni prenose ljubav koju ja nosim u sebi prema Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji”, poručuje Gujon.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar