Kardiolozi sastavili listu najvećih neprijatelja zdravlja: Šest namirnica koje “ubijaju” srce

Promena ishrane je neophodna ako želite da sačuvate srce

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Borba za zdravlje počinje od ishrane.

A to naročito važi u slučaju kardiovaskularnog sistema

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju najučestalije bolesti i vodeći uzrok smrtnosti među građanima Srbije.

Kako bismo smanjili rizik od oboljevanja, potrebno je da vodimo računa o ishrani i načinu života.

Kardiolozi su sastavili spisak namirnica koje štete zdravlju srca. Ukoliko se jedu u prevelikim količinama, ove namirnice mogu da izazovu srčani udar.

Savet lekara je da ih izbacimo iz ishrane:

Foto: Profimedia

Pomfrit

Na 100 grama prženog krompira dodaje se i 8 grama trans masti koje nisu prirodnog porekla, već nastaju višestrukim zagrevanjem biljnih ulja. Ove masti povećavaju holesterol u krvi i rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Crveno meso

Ukolikose crveno meso jede više od tri puta nedeljno, postoji mogućnost za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Svi znaju koliko je prerađeno meso loše po zdravlje, ali preterana konzumacija crvenog dovodi do povišenog nivoa holesterola i srčanih bolesti.

Foto: Shutterstock

Pica

Jedno parče pice sadrži 10 grama masti, od kojih su 4,4 grama zasićene masnoće. Savet kardiologa je da pojedete samo jedno parče pice nedeljno, ali samo ukoliko ne postoji šansa da je potpuno izbacite iz ishrane.

Pržena hrana

Termička obrada na visokoj temperaturi stvara velike količine trans masti koje su jedan od glavnih krivaca za probleme sa srcem. Istraživanja tako pokazuju da se u Kini, gde se meso obično peče ili kuva, srčana oboljenja ređe javljaju nego u zemljama gde se češće konzumira pržena hrana.

Dodata so

Nismo ni svesni koliko soli unosim modernim načinom ishrane, pa ljudi unesu tri do četiri puta više od preporučene dnevne količine. Višak soli u telu uzrokuje oštećenje i začepljenje krvnih sudova, a kardiolozi preporučuju da čovek dnevno ne bi smeo da pojede više od pet grama soli.

Beli hleb

Redovno konuzmiranje hrane koja je bogata ugljenim hidratima takođe povećava rizik od nastanka srčanih bolesti. Naučnici sumnjaju da je ovo jedan od čestih faktora koji dovode do srčanih udara.

BONUS VIDEO:

 

Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar