Zabavno, ali i zdravo: Zašto je dobro da se deca igraju s PLASTELINOM i kako to utiče na njihov RAZVOJ?

Dete će uživati da pravi razne oblike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tatiana Dyuvbanova / Alamy / Alamy / Profimedia

Kao deca svi smo se igrali s plastelinom, a to bi trebalo da rade i naša deca i to iz više razloga.

Igra plastelinom može da bude odlična zabava za decu, ali i veoma zdrava jer doprinosi razvoju motorike, piše Trudnoća i Zdravlje.

Plastelin je osmislio professor umetnosti Willam Horbutt početkom 20. veka,  na radost svih mališana! Uz plastelin, potrebno je samo da maštaju i da aktiviraju svoje ruke i kretivnost, baš kao i u životu.

Zašto je plastelin dobar za decu?

Plastelin je popularan kod dece već decenijama i mogli bi reći da nikada ne izlazi iz mode. Odgovor leži u neograničenim mogućnostima ispoljavanja individualne, lične kreativnosti. Plastelin ne ograničava i nisu potrebna uputstva, dovljno je da se uzme u ruke i tada postaje predmet ispoljavanja kreativnosti.

Kada posmatrate trogodišnjaka, možete uočiti da ni jedno dete ne koristi plastelin na identičan način. Ukoliko dete samo premešta plastelin iz ruke u ruku, pritiskajući ga, čak i takva aktivnost ima svoju ulogu. Dete se na taj način oslobađa emotivne napetosti, uznemirenosti, skreće pažnju na pokrete ruke koji se dešavaju sami od sebe dok drži plastelin. Nije zabrinjavajuće ako ovo dete radi jer sam način na koji dete koristi plastelin je oblik njegove komunikacija sa samim sobom u pokušaju da stvori neku formu.

U uzrastu oko treće godine oblici će podsećati na one iz stvarnog života. Krug može biti glava, sendvič, mesec, sunce. Tek posle pete godine može se očekivati da deca strpljivo uočavaju detalje i iz više delova prave jednu celinu, na primer, glava, oči, kosa, nos, noge, haljina, koristeći različite boje.

Foto: Shutterstock

Odlična priprema za timski rad

Igre plastelinom ne pomažu samo u razvoj u kreativnosti i samopouzdanja, već podstiču i komunikaciju. Ukoliko se grupa dece igra plastelinom, možete ih zamoliti da zajedno stvore farmu. Pomoći ćete im da grade veštine komunikacije u timu. Na taj način uče da svi imaju isti materijal ali stvaraju različite delove neke zajedničke celine, uče da dele, da upoređuju, uočavaju sličnosti i razlike, šta nedostaje. Pomoći ćete ima da u komunikaciji preko zajedničkog projekta uviđaju probleme, rešavaju i dele uloge između sebe, poštujući drugog i učavajući njegovo zalaganje. Ovakva igra ih ozbiljno priprema za timski rad. Uz plastelin deca uviđaju da mogu da stvore sve sto zamisle.

Posmatrajte vase dete kako reaguje kada nije zadovoljno rezultatom. Pomozite mu  podrškom da ne treba da odustaje, ljuti se već da pokuša ponovo. Često deca umeju da budu destruktivna, ukoliko im ne pođe za rukom da naprave šta žele, bacaju plastelin i odustaju. Naučite ih da pokušaju ponovo ali korak po korak uz vasu podršku. Vi uradite jedan deo a vase dete drugi pa spojte u jednu celinu, onda ga zamolite da proba samostalno, ohrabrite da može biti još lepše. Nakon aktivnosti možete razgovarati o tome šta je trebalo prvo napraviti a zatim, šta se detetu nije dopalo i na taj način ćete mu pomći da razvoja sintaksu, vokabular, uzročno posledičnu rečenici, zaključivanje. Oslobodićete ga da priča šta radi, na koji način i šta želi da napravi, koje su mu boje potrebne.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, trudnocaizdravlje.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar