Ova slika bebe krije JEZIV običaj: Dobro pogledajte u njene oči, sledićete se kad saznate ISTINU (VIDEO)

Tužno je što su se na takvim fotografijama uglavnom nalazila deca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen

Iako danas, s obzirom na to skoro svaka osoba ima mobilni telefon sa kamerom, fotografija imamo nekada i previše, znamo da smo pre slike mogli da imamo i gledamo samo ukoliko bismo ih izradili u nekoj fotografskoj radnji.

Složićete se da je to imalo ipak neku čar. Čekati da se slike izrade, da biste videli kako ste ispali, bez fotošopa, filtera itd. Albumi su se punili i tako čuvale uspomene, što se danas skoro nikada ne radi.

Naime, sve do XX veka fotografisanje je bilo izuzetno skupo pa mnogi nisu mogli ni da ga priušte. Zato su imali jednu, iz današnjeg ugla jezivu praksu.

Da bi pamtili one koji umru, često jedino sećanje je bila njegova posmrtna fotografija. To možda i ne bi bilo mnogo čudno, da se na tim fotografijama ljudi nisu nameštali da izgledaju kao da su živi. Neposredno nakon smrti pokojnici su, sami ili u društvu rođaka, fotografisani u različitim pozama.

Foto studiji su morali da imaju posebne sprave koje su pokojnika držale u uspravnom položaju, a neretko su im se naknadno, na izrađenim fotografijama, docrtavale i oči kako bi se stekao utisak da su fotografisani dok su bili živi.

Ipak, s obzirom na nestručnost pojedinih fotografa prilikom docrtavanja očiju, sa lakoćom može da se vidi da se radi o post-mortem fotografiji. Post-mortem je žanr koji je nastao s pojavom fotografije početkom XIX veka, a trajao sve do prvih godina XX veka i zauzimao je značajno mesto u ovoj grani umetnosti tog doba.

Tužno je što su se na takvim fotografijama uglavnom nalazila deca, jer je tada njihova smrtnost bila velika.

BONUS VIDEOIzvor: Srbija Danas

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar