Ispuštaju ODVRATAN miris, a jedne stvari se posebno čuvajte: Šta se dešava kada vas SMRDIBUBA ujede?

Moguće su i alergijske reakcije na smrdibube

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
kako se rešiti smrdibuba
Foto: Péter Gudella/Panthermedia/Profimedia

Trenutno je velika najezda smrdibuba, te ako nemate zaštitne mrežice na prozorima i vratima, one će pokušati da vam uđu u kuću.

To može da predstavlja veliki problem jer postoji opasnost da ih ni ne primetite, s obzirom da vole da se zakače za odeću.

One ispuštaju odvratan miris kada osete da su se našle u opasnosti, ali nije nemoguće čak ni da vas smrdibuba ugrize.

Smrdibube se prvenstveno hrane povrćem i voćem. Oni koriste svoje usta da probuše kožicu i koru voća i povrća i ispiju sokove u njima. Ali, izuzetno je malo verovatno da će da ugrizu čoveka. Ipak, nije i nemoguće.

Kada smrdibude ujedaju ljude?

Ovi insekti se brane od opasnosti tako što ispuštaju neprijatan miris, a ako ugrizu čoveka to je zato što su se očigledno osetile ugroženo i ispuštenje smrada nije “uplašilo neprijatelja”.

Foto:Pixabay.com, Shutterstock/Ilustracija

Ujed smrdibube najviše podseća na ubod komarca ili nekog drugog insekta. Smrdibube ne sisaju krv, kao što većina misli, one zapravo ne žele da konzumiraju ništa što imaju sisari i ne “hrane” se ljudima i životinjama.

Ali, šta se dešava ako vas, ipak, ugrize?

Ovi insekti  mogu da izazovu alergijske reakcije kod ljudi koji su osetljivi na njihov miris. Zaključak je da nisu opasne, a ako se javi alergija, obično je reč o blažoj formi i kod osoba koji su inače osetljivi na “kontakt” sa insektima.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar