Retko ko ovo uspeva da sprovede u delo: Kako da SVAKI problem rešite u samo DVA koraka?

Kada promenite način razmišljanja, ukazaće se nova rešenja problema

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Posle svake bitke je najlakše biti general, ali pravi izazov je prepoznati i sam rešiti bilo koji problem.

A to u većini slučajeva nije lak zadatak.

Međutim, psiholozi smatraju da svaki, makar i najveći, problem može da se reši u samo dva koraka.

Zvuči jednostavno, ali u stvarnosti je veoma teško.

Korak 1. Prihvatanje “nepoželjne” stvarnosti

Zapamtite jedno važno pravilo: trenutna realnost, ma koliko negativna izgledala, možda je vna vaše kontrole, ili je znak da ste na pogrešnom putu. Jedino što možete da uradite jeste da prilagodite svoje ciljeve. Postoji situacija koja vam ne odgovara, i kojoj se opirete zbog sopstvenih sebičnih ideja. U vašoj mašti, svet treba da ispuni vaše zahteve, da bude prijatan i jednostavan. Ali on nije dužan da se prilagođava vama i da čini da vam bude udobno, on je jednostavno takav kakav jeste.

Ovo se mora prihvatiti bez nepotrebnih emocija i očekivanja.

Foto: Shutterstock

Istina je da bismo voleli da su mnoge stvari u ovom svetu bolje, iskrenije, pravednije, ali realnost nas često iznenadi i može izgledati kao da se mnoge stvari odvijaju protiv nas. Prestanite da se opirete onome što ne možete da promenite. Prestanite da zahtevate od sveta da budete ljubazni čarobnjak koji će ispuniti svaki vaš hir, prestanite da etiketirate i optužujete svet za nesavršenost.

Realnost je takva, ali vi birate kakvi ste i kakve ćete ciljeve da ispunite, koje promene ćete u svom životu da napravite. Bez obzira na okolnosti na koje često ne možemo da utičemo, uvek imate izbor da odlučite kako ćete živeti svoj život i imate urođenu sposobnost prilagođavanja.

Korak 2: Oslobodite se ograničavajućih uverenja

Najčešće se opiremo onome što u svojoj glavi povezujemo sa neprijatnim posledicama, što izaziva unutrašnji protest u našem nesvesnom, a sa njim i zabranu dobijanja onoga što želimo. Najlakši način da se objasni ovaj mehanizam psihe je sledeći primer – ako žena sanja da upozna muškarca koji će postati dobar otac i uzoran porodičan čovek, ona se nesvesno vezuje za imidž “dobrog momka”.

U svojoj glavi stvara sliku osobe kakvu želi pored sebe, a to sužava njen izbor da upozna ljude, da zaviri u njihovu dušu – ona se vodi ograničavajućim uverenjima. U stvarnom životu, ona će izbegavati dobre muškarce, ne shvatajući zašto je tako nesrećna. Ovde se radi o nesvesnim okidačima – ograničavajućim uverenjima je sprečavaju da reši svoj problem.

Foto: Viacheslav Iakobchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Još jedan primer: muškarac ne može da se izbori sa nedostatkom novca ako podsvesno smatra novac prljavim, lošim, mrzi svoj posao ili povezuje bogatstvo sa nečim neprijatnim. Mozak neće motivisati takvu osobu da zarađuje više, naprotiv, tražiće bilo koji način ili izgovor da izbegne veliki novac (jer povezuje veliki novac sa velikim problemom).

Važan način za rešavanje mnogih problema jeste da se pronađe negativna asocijacija povezana sa problemom, da se shvati ograničavajuće dejstvo i stvori nova misaona forma koja će ukloniti zabranu željenog, a samim tim promeniti stvarnost.

Čim prestanete da se opirete životu i uklonite podsvesne barijere ka željenom cilju, rešićete svaki problem i pronaći na desetine rešenja i načina da ispunite svoju željenu verziju života.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, sensa.mondo.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar