“Primetila sam da OBOŽAVA jedno”: Trovala Šapčane i od toga se OPARILA, komšije progovorile o užasu

Sa VMA upozoravaju da je od proleća do juče u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA lečeno 26 pacijenata od trovanja gljivama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Policija je u mestu Ćukovine uhapsila Mariju G. (72), osumnjičenu da je na pijaci u Šapcu prodavala pečurke kojim se otrovalo najmanje 11 osoba, od kojih je jedna u teškom stanju.

Meštani koceljevačkog sela u kojem je živela starica za Objektiv navode da je ona, uprkos dobrim primanjima i problemima sa kretanjem, išla u šumu i brala pečurke, a potom ih prodavala ispred ulaza u šabačku pijacu.

– Volela je da se pohvali kad proda sve što obere. Nedavno je rekla da je prodala pečurke u vrednosti od 120.000 dinara. Nisam joj poverovala, ali primetila sam da obožava da ide na pijacu. Nikada nisam uzimala pečurke od nje, nisam imala hrabrosti. Ipak, svi smo u šoku jer žena u suštini nije loša – kazala nam je jedna od komšinica privedene.

Kako dalje navodi naša sagovornica, Marija joj je pričala da pečurke bere po osećaju.

– Ona je odmalena brala pečurke, nije baš završila kurseve da bi mogla da ih prepozna – kazala nam je komšinica.

PREVARE SE I ISKUSNI

Sa Vojnomedicinske akademije (VMA) upozoravaju da je od proleća do juče u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA lečeno 26 pacijenata od trovanja gljivama (14 ambulantno i 12 bolnički).

Među njima je bila i jedna trudnica, za koju je, na svu sreću, sve prošlo bez ozbiljnijih posledica. Lekari apeluju na građane da se uzdrže od branja i konzumiranja samoniklih gljiva jer ulazimo u period obilnih kiša, kada se očekuje i više gljiva u prirodi.

Dr Vladan Lukić, načelnik Odeljenja za trijažu i reanimaciju bolesnika na VMA, kaže da među pacijentima imaju i iskusne berače, koji gljive beru 20 godina, ali da im se desi da jestive pečurke zamene sa otrovnim. Stevan Baluban iz Gljivarskog društva Novi Sad za Objektiv navodi da trovanje u Šapcu i ne treba da nas čudi kad u našoj zemlji svako može, gde god poželi, da bere pečurke i da ih prodaje.

– Pečurke su biljke koje se ne kupuju na pijaci, a kamoli kod bake koja ih prodaje na stolici pored pijace. Mnogo je pečuraka „zavodnica” koje liče na one jestive, a zapravo su vrlo otrovne. Lisičarka npr. raste na zemlji, a njena zavodnica na panju. Mnogo su slične, a otrovna je nešto intenzivnije boje. Nakon konzumiranja nekih otrovnih pečuraka jedan poznanik mi je kazao da mu se činilo da bi mu bolje bilo da umre, ali ipak je preživeo. Kod nekih se organizam povrati za tri dana, ali ima i onih, kao što je npr. zelena pupavka, nakon čije konzumacije mogu da se oštete bubrezi u tolikoj meri da oni koji su je pojeli mogu doživotno da idu na dijalizu, ako imaju sreće da im je jetra u dobrom stanju – kaže Baluban.

CRVENE NAJOPASNIJE

Naš sagovornik navodi da mnogi na livadama beru bele pečurke misleći da su u pitanju šampinjoni, a zapravo su u pitanju otrovne pečurke.

– Najčešće je reč o otrovnim šampinjonima kao što je bela pupavka… Svakako, pored finesa koje razlikuju otrovne i neotrovne pečurke, crvene gljive su one koje nikako ne treba brati. Ja konkretno sarađujem sa prodavcima pečuraka na limanskoj pijaci u Novom Sadu, i neki od njih, kada nisu sigurni, pošalju mi fotografiju pečurke na Vajber kako bi im kazao o kojoj vrsti je reč. Oni koji prodaju gljive svakako moraju biti sto odsto sigurni šta prodaju – kaže Baluban.

Piše: NIKOLINA MARIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 05. OKTOBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar