Kada je bolje da nešto prećutite? 5 situacija u kojima je najmudrije da ne iznosite svoje mišljenje

U kojim situacijama je ćutanje zaista zlato?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Iako zvuči kao fraza, u pojedinim slučajevima je ćutanje zaista pravo zlato.

Jednostavno, ukoliko komentarišete u pogrešnom trenutku ili previše stvari otkrivate o sebi, to će vas na kraju uvek koštati.

Pet situacija u kojima je najbolje da ćutite:

1. Kada vas ispituju o vašem ličnom životu

Mnogi ljudi su veoma znatiželjni po pitanju tuđih života, zanimaju ih intimni detalji, čak iako vam nisu bliski prijatelji… Ne odgovarajte na neumesna pitanja i na ona koja zadiru u vašu privatnost. Kada vas pitaju za neke detalje iz ličnog života, najbolje je da se samo tajanstveno osmehnete i prećutite. Morate da postavite granice i da se zbog toga ne osećate glupo.

Foto: Shutterstock

2. Kada drugi ogovaraju ili pričaju tuđe tajne

Znajte da oni koji ogovaraju druge pred vama skoro izvesno ogovaraju i vas pred njima. Tračarenje je mnogima moralna hrana, stoga nemojte da im dajete materijala niti da u tome učestvujete jer na prvom mestu nije lepo niti moralno, a i nehotice možete reći nešto zbog čega ćete se kasnije kajati. Ako traže od vas da date svoje mišljenje, pokušajte da ga vešto izbegnete, diplomatskim odgovorom.

3. Ako ne znate bilo šta o određenoj temi

Gde god da se nalazite – u krugu prijatelja ili na poslu, u nekom trenutku razgovor može da dođe do teme koju ne poznajete. Najbolje je da prećutite izjašnjavanje ili da priznate da ne znate ništa o tome, nego da iznosite proizvoljna mišljenja i primedbe.

Foto: Shutterstock

4. Kada je neko napravio veliku grešku a niste mu nadređeni

Često smo svedoci tuđih grešaka. Ako toj osobi niste nadređeni, nema potrebe da joj trljate na nos grešku niti da je kritikujete ili osuđujete, šta god da je u pitanju. Ne znate sve okolnosti koje su se desile niti zbog čega je greška nastala…

5. Kada vam neko ne traži savet

Ako se nađete u situaciji da vam neko govori nešto o poslu ili životu, nemojte mu davati savete, ako to od vas ne traži.Možda mu je samo potrebno da ga saslušate, iskreno i bez predrasuda… Ako vas zamoli za mišljenje, onda recite.

Pokušajte da nežno posavetujete samo kada je to zaista prikladno i neophodno.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs, sensa.mondo.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar