Evo kako će đaci od septembra krenuti u školu: Stručnjaci upozorili, dodatno se razmatraju OVE mere

Ministarstvo prosvete blagovremeno će obavestiti škole i javnost o eventualnim izmenama u organizaciji nastave

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Školska godina će, izvesno je, početi 1. septembra. Nije planirano odlaganje zbog aktuelne situacije s koronavirusom, ali će Tim za škole danas održati još jedan sastanak na kojem će se razmatrati preventivne i higijenske preporuke i mere, a među njima je i nošenje maski.

Ministarstvo prosvete blagovremeno će obavestiti škole i javnost o eventualnim izmenama u organizaciji nastave. Virusolog prof. dr Tanja Jovanović s Medicinskog fakulteta u Beogradu i članica kriznog štaba smatra da je trenutna odluka Ministarstva prosvete o normalnom polasku đaka u školu ispravna.

– Iako broj novozaraženih raste, imamo veliki broj pacijenata s blažom kliničkom slikom, ima dosta manje zapaljenja pluća. Važno je da deca žive i da normalno pohađaju nastavu, s obzirom na to da se onlajn model nije pokazao kao efikasan. Epidemiolozi će pratiti situaciju i u skladu s tim donositi odluke – kaže prof. dr Jovanović.

– Što se tiče nošenja maske, one su uvek preporuka i treba ih nositi u zatvorenom prostoru. Vidimo da su pojedini građani odgovorni i nose maske u zatvorenom prostoru i prevozu jer su shvatili da je maska jedna vrsta barijere. I mlade i zdrave osobe treba da ih nose jer kao prenosioci virusa mogu da ugroze starije.

Dr Fabio Skano, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji, rekao je gostujući u Dnevniku RTS da je situacija u Evropi i Srbiji ozbiljna, ali nije krizna, brojke u proteklih nekoliko nedelja opadaju, iako su i dalje visoke. Istakao je da je važna primarna vakcinacija.

On ukazuje na pet stabilizatora – da se poveća stopa vakcinacije, da se dobiju treća i četvrta doza u ranjivim grupama populacije, promovisanje nošenja maske u zatvorenom prostoru, kao i u javnom prevozu, provetravanje kada je reč o školama i kancelarijama i lečenje teških slučajeva.

Podseća i da se bliži sezona gripa i da je vakcina protiv gripa nešto od čega će ljudi imati koristi.

BONUS VIDEO:



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar