Sindrom SMRZNUTOG ramena: Glavni simptomi su bol i UKOČENOST, a evo zašto treba da ga lečite na vreme

Ovaj sindrom se razvija kroz 3 faze

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Sindrom smrznutog ramena je pojava koja se uglavnom javlja kod osoba koje su već imale povrede ramena, a veoma je bitno da se na vreme leči.

Sama bolest napreduje kroz tri faze, a neophodno je da što pre primetite simptome.

Glavni simptom je jaka bol u ramenu koja vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Šta je sindrom smrznutog ramena?

Smrznuto rame je povreda kod koje se javlja ukočenost i bol u ramenu, što u velikoj meri otežava obavljanje svakodnevne aktivnosti osobe koja se suočava s povredom. Rameni pojas ili rameni zglob izgrađen je od četiri kosti: nadlaktice, lopatice, ključne kosti i prsne kosti.

Sam rameni zglob je obavijen zglobnom kapsulom, a ona predstavlja vezivnu tvorevinu koja održava samu zglobnu stabilnost i štiti rame od spoljašnjih uticaja. U zglobnoj kapsuli nalazi se sinovijalna tečnsot koja služi za podmazivanje zgloba ramena prilikom pokreta. Prilikom smanjenog lučenja ove tečnosti dolazi do pojačanog trenja periartikularnog tkiva i kao posledica toga dolazi do promene samog tkiva. Tada tkivo postaje rigidno, neelastično, menja strukturu iz vezivnog u fibrozno tkivo.

Kod sindroma smrznutog ramena dolazi do stvaranja stranog vezivnog tkiva unutar i na samoj zglobnoj kapsuli. Nastale tkivne izrasline su krute i neelastične. Ove izrasline zauzimaju prostor unutar zglobne kapsule smanjujući pokretljivost samog uglobga i u tom slučaju zglob ramena se zamrzava. Ove promene i upale često zahvataju i okolna tkiva (tetive, ligamente, mišiće…)

Zašto se javlja bol u ramenu?

Bol je uzrokovan jakom upalnom reakcijom koja, zbog zamrzavanja, nastaje u zglobu ramena. Vrlo često dolazi i do upale zglobne kapsule i pomenutih okolnih tkiva.

Foto: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Sindrom smrznutog ramena razvija se kroz 3 faze:

1. Proces zamrzavanja

2. Stanje smrznutog ramena

3. Proces lečenja i odmrzavanja

Konkretan uzrok nastanka ovog sindroma još uvek nije poznat.

Koji su najčešći uzroci pojave?

Do sada se pokazalo da sindrom smrznutog ramena nastaje zbog nekih stanja ili povreda ramena od kojih pacijent već boluje. Povećan rizik od pojave ovog sindroma primećen je i kod pacijenata kojima je šaka, podlaktica, nadlaktica ili rame bilo imobiliovano duže vreme zbog operacije ili preloma. Razlog je što tada moramo da štitimo rame i samu pokretljivost.

Kako da prepoznate sindrom smrznutog ramena?

Prvi konkretan znak ove pojave je intenzivan bol u ramenu. Bol se obično pojačava prilikom izvođenja pokreta i progresivno raste kroz faze smrzavanja ramena. Često u prvoj fazi, odnosno fazi ravoja sindroma, ljudi zanemaruju ovaj bol.

U drugoj fazi karakteristična je i posebno izražena bol tokom noći. Nakon toga dolazi do znatno većeg povećanja ukočenosti ramena koje je praćeno značajnim smanjenjem mogućnosti poketa. Tada su pacijentu već dosta otežane svakodnevne aktivnosti poput pranja zuba, oblačenja, prenošenja predmeta…

Šta je potrebno da uradite ako dođe do povrede ramena?

Ako su se svi ovi simptomi pojavili i kod vas, neophodno je da potražite stručnu pomoć što pre.

Važna napomena: Kod ovog sindroma ne sme se odlagati poseta fizioterapeutu, jer ako odlažete rešavanje problema i ne započnete terapiju na vreme, dolazi do smanjenja zapremine samog zgloba ramena.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, fizionova.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar