INTERVJU

RASTKO JANKOVIĆ za OBJEKTIV: Strpljivo čeka kraj pandemije, čita, kuva i ljuti se na hejtere

"Divim se lekarima, medicinskim sestrama i pripadnicima policije koji obavljaju težak posao, pokažimo zahvalnost i poštovanje prema njima"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Objektiv.rs/Danilo Krša

Dok zbog korone provodimo mnogo više vremena nego što je uobičajeno u svojim domovima, (ne)strpljivo čekajući i priželjkujući da nam se život vrati u normalu, ponekad se zapitamo kako prolazi vreme drugima ovih dana? Da li im je dosadno, šta rade, koje filmove gledaju, šta kuvaju i sa kim komuniciraju?

Ekipa portala Objektiv zavirila je u kućni karantin glumca, pevača, javne ličnosti i pomoćnika direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnjih poslova Rastka Jankovića, i potražila odgovore na ova pitanja.

Rastko je po rođenu Parižanin, ali po svemu ostalom je Zemunac. U ovoj beogradskoj opštini, koja ima posebnu čar, on živi već decenijama i to na svega 200 metara od Zemunskog keja, kojim rado šeta i vozi bicikl tokom lepih, sunčanih dana. Pogotovo u rano proleće. Ipak, ovog proleća, nije mu palo na pamet da to radi. Disciplinovano poštujući sve mere Vlade Srbije i preporuke epidemiologa, poznati glumac nije želeo da rizikuje svoje, a ni tuđe zdravlje, pa je svoju omiljenu rekreaciju odložio za neke bolje dane.

– Ako smo već svi zamoljeni da ostanemo kod kuće i da izlazimo samo kad treba da  obavimo neophodnu kupovinu osnovnih potrepština i vratimo se, ja se toga držim. Naravno, onda sam ljut kad čujem da je neko odlazio vikendom da raspali roštilj, to me podseća na situaciju kao kada u jednom razredu u školi dva učenika naprave problem, pa onda ceo razred ispašta. Apelujem na odgovornost, ovo je lekcija za sve nas. Naravno da nikome nije laka aktuelna situacija, sve se promenilo, ovo utiče i na psihu ljudi. A da li će sve da bude isto nakon korone? Naravno da neće, ne može da bude isto. Hajde da se potrudimo da sve bude bolje u pozitivnom smislu, priča Rastko za Objektiv.

Ocenjujući da su mere u borbi protiv koronavirusa, koje je donela Vlada Srbije odlične, kao i da smo respiratore i svu pomoć iz inostranstva dobili zahvaljujući isključivo predsedniku Aleksandru Vučiću, Rastko kaže da je prestao da prati društvene mreže zbog pojedinih hejterskih komentara i neutemeljenih kritika.

– Pomoć koju smo dobili, dobili smo zahvaljujući predsedniku Republike koji je zvao i molio za pomoć. Zapitajte se malo vi hejteri, šta bi bilo da nije zvao i zamolio? Za razliku od mnogih zemalja, čak i evropskih, razvijenijih i bogatijih, u Srbiji imamo sve u prodavnicama. Moj otac živi u Parizu i znam kakva je tamo situacija. Malo zahvalnosti bi trebalo svi da pokažemo, jer naša država vodi računa o građanima. Kod nas i usred ove situacije sve funcioniše, lekarima, medicinskim sestrama i policiji posebno izražavam divljenje za vrlo težak posao koji obavljaju. Pripadnici Vojske Srbije rade odlično, a na ličnom primeru sam video i da komunalne službe funkcionišu dobro. U zgradi u kojoj živim se pre nekoliko dana desila poplava, ekipa JKP Beogradskog vodovoda i kanalizacije je u roku od pola sata stigla i sanirala problem. Hajde da pokažemo malo poštovanja i zahvalnosti prema svim tim ljudima koji tako vredno i naporno rade.

Strpljivo čeka kraj pandemije u svom mikrosvetu

Rastko kaže da sate i dane tokom zabrane kretanja zbog pandemije provodi u svom mikrosvetu, u kojem čita knjige, gleda filmove i serije, razgovara telefonom sa bliskim i dragim ljudima, a čitaocima Objektiva preporučuje ovo štivo:

– Nećete pogrešiti ako ovih dana budete čitali Šekspira, ali i neke modernije pisce. O istoriji Beograda i Srbije je uvek lepo čitati, to je uvek zanimljivo. Preporučujem da gledate seriju “Ubice moga oca” i “Južni vetar”. Stariji, oni koji vole nešto drugačiji žanr, mogu da prekrate vreme gledanjem serije “Igra sudbine”. Fenomenalna je i serija “Narkos” o Pablu Eskobaru, a onima koji žele da se podsete ’90-tih savetujem da odgledaju film “Rođeni sjutra” crnogorskog reditelja Draška Đurovića.

Kao glumca, zabrinjava ga to što su trenutno svi filmski projekti odloženi za dane koji će doći posle korone, jer u ovoj situaciji je nemoguće snimati flmove i serije.

Foto/Privatna arhiva/Rastko Janković i Andrija Miloševič u seriji “Ubice mog oca”

– Trenutno je nemoguće znati kada će moći da se nastavi sa snimanjem filmova, serija, kada će pozorišne predstave ponovo moći da se igraju. Sve je neizvesno, dovedeni su u pitanje i filmski susreti i festivali. Radio sam na filmskom projektu “Ključ”, već je u fazi montaže ali je potrebno da se uradi još jedan deo, ali kada će to biti moguće, to niko ne može da pretpostavi u ovom trenutku. Osim toga, pozvao me je i reditelj Draško Đurović za njegov novi film “Noć u zalivu”, koji će se snimati u Boki Kotorskoj, ali moramo da sačekamo da prođe ova pošast. Ostaje nam svima samo da se strpimo i sačekamo još malo kraj ove situacije. Potrebno je samo još malo strpljenja, na kraju krajeva, ne provodimo vreme u rudniku ili bolnici, sedimo u svojim kućama, nije teško da se strpimo.

Foto/Privatna arhiva/Rastko Janković i Lazar Đukić na snimanju filma “Ključ”

Društvene mreže postale mesto sramotnih objava

Kometarišući razne objave i lažne vesti na društvenim mrežama, Rastko kaže da je sramotno šta se sve piše i da ne želi više da čita uvrede i monstruozne stvari koje se objavljuju: od toga da se zbog netačne objave o nestašici benzina naprave sumanute gužve na pumpama, pa do uvreda upućenih njegovom prijatelju i kumu Đorđu Davidu. Ipak, internet je nezaobilani deo današnjice, i poznati glumac rado čita portal Objektiv.rs.

– Objektiv moram da pohvalim, pratim i čitam. Dobio sam sada i šolju sa logom Objektiva, pa ću rado da pijem kafu i čaj iz nje.

Piletina sa medom na Rastkov način

Onima koji poznaju Rastka privatno, poznat je i njegov kulinarski talenat. Iako sebe ne smatra za eksperta u kuhinji, i kroz osmeh nam kaže da kuva samo kad mora,  nemojte mu verovati, jer kuvanje mu zaista ide od ruke. Na nagovor novinarske ekipe Objektiva, pristao je da otkrije recept za piletinu sa medom, koju rado priprema ovih dana. Tajnu ovako spremljene piletine na Rastkov način, pogledajte u videu:

Piše: Dragana Stupar

Foto/Video Danilo Krša

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

 

 

 

 

 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar