Nema ništa gore nego da kupite sladoled, i on počne da se topi na pola puta do kuće.
Situacija. naravno, postaje sve gora što je veća vrućina napolju.
Međutim, nisu svi sladoledi isti, i neki od njih sasvim solidno “podnose” toplotu.
Ovim se bavila studija nastavnika fizike sa Univerziteta Notingem Trent u Velikoj Britaniji, Edvarda Bridžisa.
On je testirao deset vrsta sladoleda da vidi koja se najsporije topi. Naučnik je reprodukovao letnju temperaturu u svojoj laboratoriji, nakon čega je izmerio konzistenciju, oblik, veličinu i brzinu topljenja sladoleda.
Ispostavilo se da sladoled od čokolade najduže zadržava svoj oblik: zaštićen je tvrdom glazurom, a koja ima višu tačku topljenja od mekog punjenja. Ovaj sladoled može da izdrži temperature iznad 30 stepeni Celzijusa

Sladoled u kornetu takođe se dobro “drži” – istopiće se na temperaturi od 28 stepeni za otprilike 40 minuta. Najbrže se tope oni u obliku valjka i od voća (obično na bazi vode), oni čak jedva “opstaju” na temperaturi od 17 stepeni Celzijusa
– Da bi sladoled što duže ostao u optimalnom stanju, nije važna samo temperatura, već i vremenski faktori kao što su vetar i vlaga. Oblik i veličina deserta takođe su važni: što je veći odnos površine i zapremine, brže se toplota iz okoline i ljudskih ruku prenosi na sladoled, što dovodi do njegovog topljenja – rekao je Edvard Bridžis.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)