Danas počinje GOSPOJINSKI POST: Smatra se najstrožijim, ako prekršite jedno pravilo činite veliki GREH

Treba imati u vidu i da post ima dve strane, telesnu i duhovnu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: SPC

Gospojinski post post je najkraći od četiri velika godišnja posta, traje 15 danaod 14. avgusta do 28. avgusta 2022. godine, a smatra se najstrožijim.

Za vreme ovih 15 dana jedu se jela spremljena na ulju i vodi, izuzev praznika Preobraženja Gospodnjeg 19. avgusta, kada je dozvoljeno jesti ribu.

Treba imati u vidu i da post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju. Oslobađanje duha i tela od pogrešnih misli i dela uz molitve predstavlja suštinu hrišćanskog posta.

Reč je o jednom od najstrožih postova, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo.

Uvek počinje na Dan sedmorice braće Makaveja i njihove majke, koji su pogubljeni mučeničkom smrću.

Najmlađi od svih višednevnih postova, uveden je u čast i prema primeru Presvete Bogorodice, Majke Božije, koja je vreme pre smrti provela u stalnom postu i molitvi.

Zbog toga je ovaj post i veoma važan za svaku majku i ženu koja veruje u Hrista.

Post traje do Velike Gospojine, pranika posvećenog majkama i deci.

Tokom sledeće dve sedmice, jede se hrana pripremljena na vodi, vikendom su dozvoljeni ulje i vino. Na Preobraženje može se jesti i riba.

BONUS VIDEO:

 Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar